ΔΙΕΘΝΗ

Εκατοντάδες κρατούμενοι απέδρασαν από φυλακές της Βραζιλίας λόγω κορονοϊού

εκατοντάδες-κρατούμενοι-απέδρασαν-α-161777

«Εκατοντάδες» κρατούμενοι, οι περισσότεροι εξ αυτών σε καθεστώς ημιελευθερίας, απέδρασαν από τέσσερις φυλακές της Βραζιλίας χθες Δευτέρα, μία ημέρα πριν τεθεί σε εφαρμογή η αναστολή των προνομίων τους, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι αρχές της πολιτείας Σαν Πάουλου και μετέδωσαν βραζιλιάνικα ΜΜΕ.

Πράξεις «απείθειας» καταγράφηκαν σε τουλάχιστον τέσσερις φυλακές όπου είναι έγκλειστοι κρατούμενοι με αυτό το καθεστώς, διευκρίνισε η πολιτειακή κυβέρνηση.

Οι αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν τα προνόμια των κρατουμένων σε καθεστώς ημιελευθερίας, «διότι αφορούσαν πάνω από 34.000 εγκλείστους» και «με την επιστροφή τους» στα σωφρονιστικά καταστήματα «υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να εισαχθεί και να εξαπλωθεί ο κορονοϊός σ’ έναν ευάλωτο πληθυσμό», εξήγησε η διεύθυνση φυλακών της πολιτείας, χωρίς να ανακοινώσει «ακριβή αριθμό» των φυγάδων.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολογίζουν ότι οι φυλακισμένοι που απέδρασαν είναι περίπου 1.000. Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει πλήθος κρατούμενων εν μέσω απόπειρας μαζικής απόδρασης.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι «φροντίζουν» την κατάσταση.

Η πολιτεία Σαν Πάουλου είναι η εστία της πιο ισχυρής συμμορίας της Βραζιλίας, της αυτοαποκαλούμενης Πρώτης Διοίκησης της Πρωτεύουσας (PCC), η οποία επεκτείνει με ραγδαίο ρυθμό την επιρροή της, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε γειτονικά κράτη. Διακινεί ναρκωτικά, όπλα και άλλα είδη.

Οι φυλακές της Βραζιλίας, όπου το πρόβλημα των υπεράριθμων κρατουμένων έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις, μετατρέπονται συχνά σε θέατρα αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες.

Όσοι έγκλειστοι απολαύουν καθεστώς ημιελευθερίας μπορούν να βγαίνουν από τα σωφρονιστικά καταστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε για να εργαστούν, ή για να κάνουν μαθήματα αν φοιτούν σε κάποια σχολή ή σε κάποιο πανεπιστήμιο. Λαμβάνουν ως και πέντε επταήμερες άδειες τον χρόνο.

Στη Βραζιλία των 210 εκατομμυρίων κατοίκων οι ομοσπονδιακές αρχές έκαναν λόγο ως χθες Δευτέρα για 234 κρούσματα του κορονοϊού, χωρίς κάποιο να έχει αποδειχθεί θανατηφόρο μέχρι στιγμής, εκ των οποίων τα 152 εντοπίζονται στη Σαν Πάουλου, την πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου