ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Δεκάδες αεροπορικά πλήγματα στη Σαναά

υεμένη-δεκάδες-αεροπορικά-πλήγματα-σ-161225

Δεκάδες αεροδρομικά πλήγματα των δυνάμεων της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σημειώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, στις πιο σφοδρές επιδρομές – σύμφωνα με κατοίκους – από την έναρξη της επέμβασης του συνασπισμού στη χώρα, πριν από εννέα μήνες.

Το Ριάντ ανακοίνωσε το Σάββατο και τυπικά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, που ούτως ή άλλως παραβιαζόταν καθημερινά κι από τις δύο πλευρές.
Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το προεδρικό παλάτι και μια ορεινή στρατιωτική βάση στα νότια της πόλης, οδηγώντας μαθητές και καθηγητές τους σε αρκετά σχολεία να τραπούν σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους.

«Μια συμμαθήτρια μου και εγώ κάναμε διάλειμμα, όταν μια τεράστια έκρηξη ακούστηκε στη γειτονιά. Τρέξαμε παράμερα και η συμμαθήτρια μου έπεσε στο έδαφος τρομοκρατημένη», δήλωσε η Μάχα, μαθήτρια γυμνασίου σε ένα σχολείο στην Σαναά. «Όλοι οι μαθητές καταλήφθηκαν από πανικό», πρόσθεσε.
Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων.

Παράλληλα ο Στιβ Γκους, επικεφαλής της διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) για θέματα εξοπλισμών, κατηγόρησε τη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές με βόμβες διασποράς σε κατοικημένη περιοχή της Σαναά.

«Η επανειλημμένη χρήση βομβών διασποράς στο κέντρο μιας πόλης, γεμάτης κατοίκους, από δυνάμεις της συμμαχίας στοιχειοθετεί πρόθεση για την πρόκληση βλάβης σε άμαχο πληθυσμό, κάτι που αποτελεί έγκλημα πολέμου. Αυτές οι εξοργιστικές επιθέσεις δείχνουν πως η συμμαχία μοιάζει να ενδιαφέρεται λιγότερο από ποτέ να προστατέψει τον άμαχο πληθυσμό από τη φρίκη του πολέμου», ανέφερε ο Γκους του Παρατηρητηρίου μέσω Twitter.

Εξάλλου χθες βράδυ άνοιξε ένα ακόμη νέο μέτωπο του πολέμου στην χώρα, όταν δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της χώρας, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, έκαναν απόβαση στο λιμάνι Μέιντι της Ερυθράς Θάλασσας, κοντά στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία, αργά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με κατοίκους. Η βόρεια Υεμένη είναι λίκνο και προπύργιο των ανταρτών Χούτι.

Οι δυνάμεις του Χάντι επιχείρησαν να προελάσουν από το λιμάνι, που σφυροκοπείτο επί εβδομάδες από αεροπορικές επιδρομές και κανονιοβολισμούς πολεμικών πλοίων, στην περιοχή γύρω από την πόλη, αλλά συνάντησαν την σθεναρή αντίσταση των Χούτι, αλλά και ναρκοπέδια, δήλωσαν κάτοικοι τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο υποστράτηγος Άντελ Γκουμάιρι των κυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια της Σαουδικής Αραβίας πως οι δυνάμεις του πήραν «τον απόλυτο έλεγχο» της πόλης.

Όμως, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Saba, που ελέγχεται από τους Χούτι, μετέδωσε δηλώσεις του Σαράφ Λουκμάν, εκπροσώπου των δυνάμεων των ανταρτών, που ανέφερε πως η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων βρέθηκε αντιμέτωπη με «ηρωική αντίσταση» που προκάλεσε στους επιτιθέμενους «μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες».

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου