ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Οι Αμερικάνοι πολίτες να φύγουν τώρα από την Ουκρανία

μπάιντεν-οι-αμερικάνοι-πολίτες-να-φύγ-156329

«Τα πράγματα ενδέχεται να ξεφύγουν στην περιοχή», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε εκ νέου τους Αμερικανούς που παραμένουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Με δεδομένες τις αυξανόμενες απειλές για στρατιωτική δράση από την πλευρά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να στείλει αμερικανικό στρατό για να διασώσει τυχόν εγκλωβισμένους Αμερικανούς. «Οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν τώρα», δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στο NBC News.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου. Είναι δύσκολη η κατάσταση και τα πάντα μπορεί να ξεφύγουν πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει επεξεργασία σεναρίου διάσωσης Αμερικανών που θα χρειαστεί να αποχωρήσουν εσπευσμένα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν υπάρχει. Θα πρόκειται για Παγκόσμιο Πόλεμο εάν αρχίσουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι να βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου. Βρισκόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο, από αυτόν που βρισκόμασταν».

Διπλωματικός πυρετός

Δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Τζο Μπάιντεν, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, συνομίλησαν τηλεφωνικά (στις 18:00 ώρα Ελλάδας) για την ουκρανική κρίση, ενώ οι εντάσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στα ύψη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Στη συνομιλία εκτιμάτο ότι θα λάβουν μέρος επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Πολωνός ηγέτης Αντρέι Ντούντα, τόνισαν πηγές της γερμανικής καγκελαρίας και της γαλλικής προεδρίας.

Η κυβέρνηση καλεί τους Ολλανδούς πολίτες να φύγουν

Η ολλανδική κυβέρνηση συνέστησε στους Ολλανδους πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν λόγω της κατάστασης ασφαλείας, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό ραδιοφωνο BNR, επικαλούμενο τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Ουκρανία.

Η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα φύγει από το Κίεβο για να πάει μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.

IN.GR

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου