ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Διαδηλώσεις σε 25 πόλεις για την αύξηση του κόστους ζωής και ενέργειας

βρετανία-διαδηλώσεις-σε-25-πόλεις-για-τ-153971

Δυναμική ήταν η ανταπόκριση χιλιάδων Βρετανών σήμερα στο κάλεσμα ακτιβιστικών οργανώσεων και εργατικών συνδικάτων για να διαδηλώσουν κατά της αύξησης του κόστους ζωής που «στραγγαλίζει» τα αγγλικά νοικοκυριά. Από το Λονδίνο έως στη Γλασκόβη, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε τουλάχιστον 25 πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μετά και τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν πως ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 5,4% το Δεκέμβριο, ήτοι στο υψηλότερο σημείο εδώ και τριάντα χρόνια. Η Τράπεζα της Αγγλίας από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει πως ο δείκτης πιθανότατα θα ανέβει περαιτέρω έως το 6% μέχρι τον Απρίλιο.

Παρόλ’ αυτά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Άντριου Μπέιλι, έριξε λάδι στη φωτιά υποστηρίζοντας πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βοηθήσουν στον περιορισμό του πληθωρισμού αποφεύγοντας να ζητήσουν αυξήσεις στους μισθούς, παρά το γεγονός πως το κόστος ζωής και οι ενεργειακές δαπάνες έχουν «πιάσει» ταβάνι.

Στο Λονδίνο οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, όπου με συνθήματα και πλακάτ ζήτησαν πλαφόν στις ενεργειακές τιμές και αύξηση στη φορολόγηση των πλουσίων.

Ζητούμενο από τους διαδηλωτές και η αλλαγή πλεύσης του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει ανακοινώσει αύξηση στις ασφαλιστικές χρεώσεις από τον ερχόμενο Απρίλιο, κίνηση που πολλαπλές αναλύσεις έχουν επισημάνει πως θα γονατίσει οικονομικά εκατομμύρια πολίτες και εργαζομένους.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου