ΔΙΕΘΝΗ

Αμπντέλ – Ματζέντ Αμπντέλ Μπάρι: Ο ράπερ που έγινε τζιχαντιστής

αμπντέλ-ματζέντ-αμπντέλ-μπάρι-ο-ράπε-152233

Ο Αμπντέλ – Ματζέντ Αμπντέλ Μπάρι, ο αποκαλούμενος «χιπ χοπ τζιχαντιστής» είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους για τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ. Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που στα 23 μόλις του χρόνια, εγκατάλειψε τα μουσικά στούντιο για να πολεμήσει στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία; Γνωστός ως L Jinny ή Lyricist Jinny (Στιχουργός Jinny), ο Μπάρι ζούσε στο Λονδίνο, όπου και μυήθηκε στη τζιχάντ.

Ο πατέρας του, Αντέλ Αμπντούλ Μπάρι, αιγύπτιος πρόσφυγας, εκτιμάται ότι ήταν στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν και εκδόθηκε από τη Βρετανία στις ΗΠΑ το 2012, με την κατηγορία της τρομοκρατίας για τον πιθανό ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις σε δύο αμερικανικές πρεσβείες στην ανατολική Αφρική το 1998. Ο Μπάρι ο νεότερος, θεωρείτο ιδιαίτερα ταλαντούχος μουσικός και ορισμένα τραγούδια του μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο του BBC το 2012. Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου αποκαλύπτουν όλη την πορεία μεταμόρφωσης του Μπάρι στον τρομοκράτη που οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τώρα θεωρούν τον νούμερο ένα ύποπτο για τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ.

Σε μία φωτογραφία, φοράει φούτερ Adidas και «ραπάρει» στο στούντιο, ενώ σε μία άλλη φοράει στρατιωτικά ρούχα, μαύρη μάσκα και κρατάει ένα αυτόματο όπλο. Οι φωτογραφίες είναι από μία σελίδα στο Facebook από το 2012, που τώρα έχουν αφαιρεθεί. Κάτω από μία φωτογραφία έγραφε: «Ντροπή σας μουσουλμάνοι, που ντρέπεστε για τζιχαντιστές» ενώ κατηγορούσε τη «δυτική προπαγάνδα». Σε ένα άλλο ποστ γράφει: «Αυτοί που αγωνίζονται να υπερασπιστούν τις ζωές των αβοήθητων γυναικών και παιδιών χαρακτηρίζονται τιποτένιοι, εξτρεμιστές, ισλαμιστές και τρομοκράτες».

Ο Μπάρι πιστεύεται ότι τον περασμένο χρόνο έφυγε από το ενός εκατομμυρίου αξίας σπίτι στο Μέιντα Βέιλ στο Λονδίνο, όπου ζούσε με τη μητέρα και τα πέντε αδέλφια του για να πάει στη Συρία να πολεμήσει στο πλευρό του ISIS. Νωρίτερα αυτό το έτος, έγινε γνωστός όταν ανάρτησε στο Twitter μία φωτογραφία του κρατώντας ένα κομμένο ανθρώπινο κεφάλι. «Χαλαρώνοντας με το φιλαράκι μου ή ό,τι απέμεινε από αυτό» έγραφε από κάτω. Η αυθεντικότητα του βίντεο του αποκεφαλισμού του Φόλεϊ τώρα αμφισβητείται, καθώς σύμφωνα με ειδικούς, ο βρετανός τζιχαντιστής στο βίντεο πιθανώς να μην είναι ο δολοφόνος αλλά απλά ο «πρωταγωνιστής» του.

Ωστόσο, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο Φόλεϊ είναι νεκρός και οι έρευνες των βρετανικών Αρχών επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στον Μπάρι. Ο δολοφόνος του Φόλεϊ αποκαλείται από άλλους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «Τζιχαντιστής Τζον» – ένας από τους τρεις Βρετανούς, γνωστούς ως Beatles, στους οποίους έχουν δοθεί τα ψευδώνυμα Τζον, Πολ και Ρίνγκο από ξένους πρώην αιχμαλώτους τους. Φίλοι του Μπάρι λένε ότι εκείνος ριζοσπαστικοποιήθηκε όταν ήρθε σε επαφή με τον βρετανό ισλαμιστή Αντέμ Τσουντάρι. «Είχε το ταλέντο, μπορούσε να γίνει πολύ μεγάλος. Έπαιζε με πολύ μεγάλα ονόματα της εναλλακτικής σκηνής. Του έβαλαν στο κεφάλι πράγματα που μεταμόρφωσαν έναν ταλαντούχο νέο σε έναν εκδικητικό εξτρεμιστή» είπε ένας πρώην φίλος του Μπάρι.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου