ΔΙΕΘΝΗ

Οι σύγχρονοι σκλάβοι του Αμπου-Ντάμπι: Χτίζουν φαραωνικά έργα σε άθλιες συνθήκες (εικόνες)

οι-σύγχρονοι-σκλάβοι-του-αμπου-ντάμπι-151948

Ενα φαραωνικό Μουσείο Λούβρου και ένα Μουσείο Γκουγκενχάϊμ χτίζει το Αμπου-Ντάμπι, τα οποία θα είναι έτοιμα ως το 2015 και για τον σκοπό αυτό έχει προσλάβει χιλιάδες σύγχρονους σκλάβους, όπως καταγγέλουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα έργα στο Μουσείο του Λούβρου, ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Human Right Watch κατήγγειλαν ότι εργάτες από την Ινδία και το Μπαγκλαντές εργάζονται σε συνθήκες που θυμίζουν σύγχρονους σκλάβους.

Συγκεκριμένα, οι εργάτες προσλαμβάνονται με ψεύτικες υποσχέσεις για υψηλούς μισθούς. Μόλις εγκαθίστανται στο έργο τους επιβάλλεται η kafala, δηλαδή η υποχρέωση να μην εγκαταλείψουν τη θέση τους, εκτός και αν απολυθούν χωρίς μισθό.

Τα διαβατηριά τους κατάσχονται, οι συνθήκες εργασίας είναι ανυπόφορες, οι μισθοί δεν καταβάλλονται στην ώρα τους, ζουν σε πραγματικές τρώγλες, ενώ υποχρεούνται να εργάζονται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία χωρίς διάλλειμα. Η πρώτη συνέπεια είναι τα εργατικά ατυχήματα να είναι πολλαπλάσια σε σχέση με άλλα τέτοιου τύπου εργοτάξια.

Περίπου οι ίδιες συνθήκες εργασίας παρατηρούνται και στο Κατάρ, το οποίο έχει 1,4 εκατομμύρια ξένους εργάτες, κυρίως από το Νεπάλ, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, ενώ η χώρα έχει 2 εκατομμύρια κατοίκους. Η kafala υποχρεώνει όλους τους εργάτες να έχουν έναν νονό από το Κατάρ, συνήθως τον εργοδότη του, ο οποίος έχει δικαίωμα ζωής ή θανάτου πάνω του αφού αποφασίζει αν θα εκδιωθεί από το Εμιράτο ή αν θα αλλάξει πόστο εργασίας.

Αυτό θα είναι το Μουσείο Γκουγκενχάιμ

Το εν λόγω Μουσείο (αριστερά) χτίζεται πάνω σε τεχνητή προβλήτα. Δεξιά, διακρίνεται ο στρογγυλός θόλος του Μουσείου Λούβρου του Αμπου-Ντάμπι

Το Μουσείο του Λούβρου χτίζει ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την έκθεση «The Dark Side of Migration: Spotlight on Qatar’s construction sector ahead of the World Cup» θέλοντας να καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας του Κατάρ για την κατασκευή των έργων για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελο.

21εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε συνθήκες εργασίας που μοιάζουν με σύγχρονη σκλαβιά, σύμφωνα με την έκθεση του OIT, Global Estimate of Forced Labour 2012.

Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή έργων στις αραβικές χώρες αλλά το κέρδος και οι διπλωματικές σχέσεις με τις βαθύπλουτες χώρες του Κόλπου δεν επιτρέπουν να ανοίξει το θέμα συζήτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Atlantico

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου