ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Προς χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων η χώρα μετά τη μείωση των κρουσμάτων

γερμανία-προς-χαλάρωση-των-περιοριστ-151928

Τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού συμβουλεύει την κυβέρνηση της Γερμανίας η επιτροπή των επιστημόνων, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί σχετικά στη χώρα.

Η επιστημονική επιτροπή της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες, Κυριακή (13.2.2022), ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να εφαρμόσει σχέδιο για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με δεδομένο ότι το παρόν κύμα των μολύνσεων αναμένεται να επιπεδοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο προειδοποίησε κατά της πρόωρης χαλάρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία ανέφερε σήμερα Δευτέρα (14.2.2022) 76.465 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμό μειωμένη κατά 20% από την ίδια ημέρα της περασμένης εβδομάδας με την επίπτωση των μολύνσεων επταημέρου ανά 100.000 ανθρώπους να πέφτει στο 1.460 από 1.467 χθες Κυριακή.

«Χάρη στην ηπιότερη έκβαση της νόσου, εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας, η οποία παρέχει την προοπτική του σταδιακού ανοίγματος», δήλωσε στην εφημερίδα Welt ο πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της χώρας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέντρικ Βουστ.

Μάλιστα, την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, και των επικεφαλής των ομόσπονδων κρατιδίων, για να συζητήσουν για την πιθανή χαλάρωση των μέτρων.

Ποια βήματα χαλάρωσης εξετάζονται

Ανάμεσα στα πιθανά επόμενα βήματα είναι η άρση της υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού διαγνωστικού τεστ για τους πελάτες των καταστημάτων που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με ένα προσχέδιο το οποίο προετοιμάστηκε για τη συνάντηση της Τετάρτης και το οποίο είδε το Reuters.

Το προσχέδιο περιελάμβανε επίσης σχέδια για την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιτρέπονται σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους στους 20, αλλά με την προϋπόθεση να είναι όλοι τους εμβολιασμένοι.

Σε μια δεύτερη φάση της χαλάρωσης τα νυχτερινά κέντρα θα ανοίξουν και πάλι και η είσοδος των ανεμβολίαστων Γερμανών στα εστιατόρια θα επιτραπεί από τις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και από τις τοπικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν μια συλλογική χαλάρωση στη συνάντησή τους την Τετάρτη προσθέτοντας ότι, μετά την άρση των μέτρων, θα πρέπει να υπάρχει «εμφανής διαφορά στην καθημερινή ζωή».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου