ΔΙΕΘΝΗ

Σκοπιανό: Ο Νίμιτς επιβεβαίωσε τα 5 ονόματα που διέρρευσαν

σκοπιανό-ο-νίμιτς-επιβεβαίωσε-τα-5-ονόμ-151417

Διαβεβαιώσεις στην ΠΓΔΜ ότι με την πρότασή του για το θέμα της ονομασίας διασφαλίζεται και ενισχύεται η «ταυτότητα και το έθνος» της δίνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Citel της πΓΔΜ. Ο αμερικανός διπλωμάτης επιβεβαίωσε μάλιστα τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, διαμόρφωσε την πρότασή του με τρόπο ώστε να είναι «αποδεκτή και από τις δυο πλευρές», θέλοντας με την αναφορά αυτή να εξηγήσει ότι το πακέτο προτάσεων έχει θετικά αλλά και αρνητικά για την κάθε πλευρά.

«Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, του Βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν αλλά την ενισχύουν» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο σκοπιανό τηλεοπτικό κανάλι. Όπως αποκάλυψε, το πακέτο των προτάσεων του είναι ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων, ενώ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να έρθει στις δύο πρωτεύουσες το επόμενο δεκαήμερο προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις των δύο πλευρών.

Παράλληλα, με τη φράση «πτυχές της πρότασής μου έχουν ήδη διαρρεύσει», ο Μάθιου Νίμιτς επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται στην πρότασή του. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Νίμιτς άφησε σοβαρές αιχμές για την αντίδραση του διαπραγματευτή των Σκοπίων, Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είπε ότι οι προτάσεις του «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση». Ο αμερικανός διαπραγματευτής δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει ικανό μεν αλλά άψητο διπλωμάτη.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλα 25 χρόνια» σημείωσε, θεωρώντας ότι οι συνθήκες είναι καλές, καθώς «η Αθήνα βγαίνει από μια οικονομική κρίση έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και προσπαθεί να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή, ενώ στα Σκόπια υπάρχει μια κυβέρνηση που δείχνει να είναι πιο αφοσιωμένη στην αναζήτηση λύσης».

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου