ΔΙΕΘΝΗ

Ενώπιον δικαστηρίου ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς και άλλοι 4 Σέρβοι που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου

ενώπιον-δικαστηρίου-ο-ολιβερ-ιβάνοβι-151298

Ενώπιον του δικαστηρίου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα θα οδηγηθούν, ο ηγέτης της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» Όλιβερ Ιβάνοβιτς και άλλοι τέσσερις Σέρβοι του Κοσόβου, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες πως εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου και βίαιες δολοφονίες, όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της EULEX Ντράγκανα Νίκολιτς-Σόλομον.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας θα διαβάσει το κατηγορητήριο στους κατηγορούμενους, οι οποίοι, στη συνέχεια, θα κληθούν να δηλώσουν αθώοι ή ένοχοι για τις κατηγορίες που τούς αποδίδονται.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της EULEX στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, οι δικαστικές αρχές θα διασφαλίσουν την επίδοση όλων των απαραίτητων εγγράφων, που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, στους συνηγόρους υπεράσπισης των πέντε κατηγορούμενων.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς κρατείται από τις 27 Ιανουαρίου, ενώ το κατηγορητήριο εναντίον του εκδόθηκε από το Γραφείο της Ειδικής Εισαγγελίας του Κοσόβου στις 11 Αυγούστου.

Ο ηγέτης της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» κατηγορείται ότι διέταξε τη δολοφονία τεσσάρων Αλβανών, στις 14 Απριλίου του 1999, στη Μιτρόβιτσα (στη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στο Κόσοβο και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία).

Ο Ιβάνοβιτς κατηγορείται επίσης για την παρότρυνση σε φόνο δέκα Αλβανών, στις 3 Φεβρουαρίου 2000, κατά τη διάρκεια αναταραχών που ξέσπασαν στη βόρεια Μιτρόβιτσα, όταν από βόμβα που πέταξαν άγνωστοι σε κλαμπ της περιοχής τραυματίστηκαν αρκετοί Σέρβοι.

Οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στρατηγός Ντράγκολιουμπ Ντελίμπασιτς, οι Ίλια και Νέμποϊσα Βούγιατσιτς (πατέρας και γιος) και ο Αλεξάνταρ Λάζοβιτς.

Μόνο ο Ίλια Βούγιατσιτς είχε αποφυλακιστεί προσωρινά λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του, αλλά τού είχε αφαιρεθεί το διαβατήριό προκειμένου να μην μπορεί να διαφύγει, είχε την υποχρέωση να παρουσιάζεται μια φορά την εβδομάδα στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και τού απαγορεύτηκε να έρθει σε επαφή με συγκεκριμένα άτομα και μάρτυρες.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου