ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα και διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο από ιδιωτικό σκάφος

έρευνα-και-διάσωση-μεταναστών-στη-μεσ-151266

Η πρώτη ιδιωτική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στα νερά της Μεσογείου είναι γεγονός. Την προσπάθεια χρηματοδοτεί ένα ζευγάρι αμερικανών ιταλικής καταγωγής: πρόκειται για το υπερσύγχρονο και πλήρως επανδρωμένο πλοίο με την ονομασία Φοίνικας 1.

Το πλοίο ξεκίνησε τη Δευτέρα από τη Μάλτα την πρώτη του αποστολή, η οποία θα διαρκέσει 60 ημέρες, ελπίζοντας να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στα νερά της Μεσόγείου.

Ο Φοίνικας 1 είναι στελεχωμένος με ναυαγοσώστες και ιατρική ομάδα, ενώ μεταφέρει δύο μικρά σκάφη και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είναι εξοπλισμένα με σύστημα υπέρυθρης ανίχνευσης για να εντοπίζονται και τις νυχτερινές ώρες οι βάρκες των μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μεταφέρει ο Φοίνικας 1 μπορούν να μείνουν στον αέρα για έξι ώρες καλύπτοντας ακτίνα δράσης 160χλμ, ενώ στη συνέχεια διαβιβάζουν τις πληροφορίες τους στα συντονιστικά κέντρα διάσωσης στη Μάλτα και την Ιταλία.

Τα πλοιάρια των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με αφετηρία τη Βόρεια Αφρική είναι συνήθως υπερφορτωμένα και παρασύρονται από τα ρεύματα με αποτέλεσμα οι μετανάστες να βρίσκονται επί μέρες στη θάλασσα με σοβαρό κίνδυνο αφυδάτωσης εκτόςαπό τον προφανή κίνδυνο της βύθισης των σκαφών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου