ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνες στην Τζακάρτα για πυρήνες της ISIS, συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι

έρευνες-στην-τζακάρτα-για-πυρήνες-της-is-150659

Τρία άτομα έχουν συλλάβει οι Αρχές της Ινδονησίας ως υπόπτους για διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική ISIS, στην έρευνα με στόχο πυρήνες της οργάνωσης στη χώρα μετά το τρομοκρατικό χάος της Πέμπτης στην Τζακάρτα.

Όσον αφορά τους δράστες των ίδιων των επιθέσεων, στο σπίτι ενός εξ αυτών βρέθηκε η σημαία της ISIS, ενισχύοντας τόσο τις εκτιμήσεις της αστυνομίας όσο και τις διαδικτυακές αναλήψεις ευθύνης από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Η διενέργεια επιθέσεων από την ISIS για πρώτη φορά στην Ινδονησία συνιστά τεράστια πρόκληση για την Τζακάρτα: Μέχρι στιγμής, η Ινδονησία πίστευε πως στη χώρα βρίσκονταν μόνο «συμπαθούντες» της τζιχαντιστικής οργάνωσης, και όχι επιχειρησιακά ενεργοί πυρήνες.

Την Πέμπτη, πέντε δράστες εξαπέλυσαν ξεχωριστές επιθέσεις στο κέντρο της Τζακάρτα σε περιοχές που συχνάζουν ξένοι. Οι δράστες σκοτώθηκαν είτε από τα εκρηκτικά που είχαν πάνω τους είτε από τις σφαίρες της αστυνομίας και ο μέχρι στιγμής απολογισμός βρίσκεται, πέραν των πέντε νεκρών δραστών, σε άλλους δύο νεκρούς (έναν Καναδό και έναν Ινδονήσιο) και 20 τραυματίες.

Οι μάχες στο κέντρο της πόλης ήταν χάος άγνωστο ακόμη και για την Ινδονησία -ξένοι αξιωματούχοι που παρακολουθούσαν τις συγκρούσεις από τα γραφεία της αποστολής του ΟΗΕ ανέφεραν χαρακτηριστικά πως δεν είχαν δει τέτοιες εικόνες «ούτε στο Πακιστάν»- ενώ ο συναγερμός κράτησε για ώρα μετά τις επιθέσεις, καθώς κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ότι οι συντονισμένες επιθέσεις είχαν σταματήσει.

Οι συλλήψεις των τριών υπόπτων για διασυνδέσεις με την ISIS, οι οποίοι θεωρείται ότι είχαν σχέσεις με τους δράστες των επιθέσεων, έγιναν το πρωί της Παρασκευής.

Επιδρομές έγιναν στα σπίτια τους που βρίσκονταν, σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση της αστυνομίας, στο Ντεπόκ, έξω από την πρωτεύουσα. Δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί στοιχεία τους.

Οι Αρχές θεωρούν επίσης ότι έχουν καταλήξει στην ταυτότητα των πέντε δραστών. Στο σπίτι ενός εξ αυτών βρέθηκε η μαύρη σημαία της ISIS, ενώ δύο από τους πέντε είχαν προηγουμένως καταδικαστεί και φυλακιστεί για εγκλήματα που σχετίζονταν με τρομοκρατία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου