ΔΙΕΘΝΗ

Υπό κράτηση 12 τούρκοι ακαδημαϊκοί για την «επιστολή-προδοσία»

υπό-κράτηση-12-τούρκοι-ακαδημαϊκοί-για-τ-150074

Ξεκίνησε να περνά χειροπέδες η τουρκική αστυνομία στην υπόθεση της διακήρυξης-καταγγελίας για την σφαγή στη νοτιοανατολική Τουρκία: Μετά την δικαστική έρευνα που άνοιξε σε βάρος των ακαδημαϊκών που υπέγραφαν τη διακήρυξη, 12 εξ αυτών τέθηκαν υπό κράτηση.

Η επιστολή, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο και έξω από την Τουρκία, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας που υποστηρίζει πως αναπαράγει τη «γλώσσα των τρομοκρατών».

Tην Παρασκευή, τέθηκαν υπό κράτηση 12 λέκτορες στο πανεπιστήμιο του Κοτζελί (νοτιοανατολική Τουρκία) ενώ εξετάζονται και οι «υποθέσεις» άλλων εννέα στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Περίπου 1.128 Τούρκοι και ξένοι ακαδημαϊκοί από 89 πανεπιστήμια, ανάμεσά τους ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, υπογράφουν τη διακήρυξη που καλεί την Άγκυρα να τερματίσει τη «σφαγή» στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης άρχισε εις βάρος των Τούρκων ακαδημαϊκών έρευνα με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», «υποκίνησης σε παράβαση του νόμου» και «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου