ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Επέστρεψε στον πάγο, αποθεώθηκε και ξέσπασε σε κλάματα η Καμίλα Βαλιέβα!

επέστρεψε-στον-πάγο-αποθεώθηκε-και-ξέ-149269

Η 15χρονη Καμίλα Βαλιέβα επέστρεψε στον πάγο μετά από τον σάλο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες καθώς βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας. Το CAS εκδίκασε άμεσα την υπόθεση και επέτρεψε στο παιδί-θαύμα του καλλιτεχνικού πατινάζ να συνεχίσει την παρουσία του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η Βαλιέβα έλαβε μέρος στα προκριματικά του ατομικού στο καλλιτεχνικό πατινάζ και έλαμψε ξανά. Αν και αγχωμένη, απέφυγε μια πτώση στο ξεκίνημα του προγράμματός της και εν συνεχεία εκτέλεσε άψογα το εντυπωσιακό πρόγραμμά της. Ολοκλήρωσε την προσπάθειά της εν μέσω αποθέωσης και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Λύγισε μπροστά στο κοινό φανερώνοντας την έντονη πίεση που νιώθει τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε πρόκειται για ένα κορίτσι μόλις 15 ετών που καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρη πίεση. Βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία, κατηγορήθηκε ότι ντοπαρίστηκε, βρέθηκε ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων απολογούμενη και γενικώς βίωσε καταστάσεις για τις οποίες προφανώς δεν ήταν έτοιμη και προετοιμασμένη.

Πώς έγινε το λάθος

Η Βαλιέβα, η οποία προκρίθηκε στον τελικό με 82,16 βαθμούς, την καλύτερη βαθμολογία των προκριματικών, έγραψε ιστορία στο Πεκίνο καθώς επιχείρησε και πέτυχε δύο τετραπλές περιστροφές στον αέρα! Λίγες όμως ώρες μετά την απίστευτη προσπάθειά της και το χρυσό μετάλλιο, η είδηση πως βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία και προκαλεί προβληματισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα -και με δημοσίευμα του CNN- η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε επίγνωση για το θετικό δείγμα της 15χρονης πρωταθλήτριας.

Η Βαλιέβα, η οποία προκρίθηκε στον τελικό με 82,16 βαθμούς, την καλύτερη βαθμολογία των προκριματικών, έγραψε ιστορία στο Πεκίνο καθώς επιχείρησε και πέτυχε δύο τετραπλές περιστροφές στον αέρα! Λίγες όμως ώρες μετά την απίστευτη προσπάθειά της και το χρυσό μετάλλιο, η είδηση πως βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία και προκαλεί προβληματισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα -και με δημοσίευμα του CNN- η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε επίγνωση για το θετικό δείγμα της 15χρονης πρωταθλήτριας.

Ο Όσβαλντ επιβεβαίωσε ότι η εξήγηση της 15χρονης αθλήτριας για το γεγονός ότι το τεστ της για το ντόπινγκ βγήκε θετικό στο απαγορευμένο φάρμακο για τη στηθάγχη τριμεταζιδίνη ήταν «μόλυνση από ένα προϊόν που έπαιρνε ο παππούς της». Η ρωσική εφημερίδα Pravda ανέφερε ότι η δικηγόρος της Βαλίεβα, Anna Kozmenko, προέβαλε ένα παρόμοιο επιχείρημα κατά την ακρόαση της στο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο την Κυριακή.

Ειδικότερα, η νομική ομάδα της Καμίλα Βαλίεβα υποστήριξε ότι το θετικό τεστ στο ντόπινγκ μπορεί να προήλθε από ένα μολυσμένο ποτήρι νερό που περιείχε ίχνη από το φάρμακο για την καρδιά που παίρνει ο παππούς της. «Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το πώς μπήκε στο σώμα της», φέρεται να είπε η Kozmenko. «Για παράδειγμα, μπορεί ο παππούς της να ήπιε κάτι από ένα ποτήρι, να έμεινε το σάλιο του και το ποτήρι αυτό να χρησιμοποιήθηκε με κάποιο τρόπο αργότερα από τη αθλήτρια. Ή μπορεί το φάρμακο να έπεσε σε κάποια επιφάνεια, να έμειναν ίχνη και στη συνέχεια να πέρασαν στην αθλήτρια».

Διεθνής Οργανισμός Δοκιμών (ITA – International Testing Agency), ειδικότερα,επιβεβαίωσε ότι η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα απέτυχε σε τεστ ντόπινγκ το οποίο διενεργήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, κάτι που γνώριζε η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC), παρ’ όλα αυτά επέτρεψε στη νεαρή αθλήτρια να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Συγκεκριμένα, το θετικό δείγμα είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο, πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο και κατέκτησε η 15χρονη πρωταθλήτρια.

Μάλιστα, η νεαρή αθλήτρια τέθηκε αμέσως σε προσωρινή αναστολή από την υπηρεσία αντιντόπινγκ της Ρωσίας, η οποία απαγορεύει αυτόματα στους αθλητές τη συμμετοχή σε όλα τα αθλήματα. Ωστόσο, η Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (RUSADA) προχώρησε στην άρση αυτού του προσωρινού αποκλεισμού που είχε επιβληθεί στη νεαρή σκέιτερ, καθώς η ίδια σε ακρόαση που έγινε αμφισβήτησε αυτή την απόφαση, σύμφωνα με τον ΙΤΑ.

Η Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη, μία ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης. Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, όταν ρωτήθηκε επί του θέματος, είπε ότι «δεν θα σχολιάσει εικασίες», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσω μια νομική υπόθεση». «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν πρόκειται να σχολιάσω κάθε είδους εικασίες… Μιλώντας από το βήμα της συνέντευξης Τύπου δεν πρόκειται να σχολιάσω μια νομική υπόθεση γιατί δεν θα ήταν σωστό. Όσον αφορά το ευρύτερο θέμα, είπατε, για ενδεχόμενη υπόθεση ντόπινγκ, νομίζω ότι είναι εντελώς εικασία… Αυτό που θα σας υπενθυμίσω είναι ότι… η ΔΟΕ ανέθεσε τον έλεγχο, τη διαχείριση και την επιβολή κυρώσεων σε υποθέσεις ντόπινγκ στην ITA και στο CAS» δήλωσε ο Μαρκ Άνταμς.

Η αποκάλυψη για την αθλήτρια, η οποία έγινε -στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου-η πρώτη γυναίκα του καλλιτεχνικού πατινάζ που πέτυχε τετραπλή περιστροφή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, διέρρευσε αργά το βράδυ, ενώ η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός. Η τριμεταζιδίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών της WADA και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων. Η απονομή των χρυσών στην ρωσική ομάδα έχει αναβληθεί για νομικούς λόγους. Οι ρωσικές εφημερίδες RBC και Kommersant αναφέρουν η 15χρονη ήταν μία από τις Ρωσίδες αθλήτριες που δεν εμφανίστηκαν στις προπονήσεις την Τετάρτη.

Η τριμεταζιδίνη ή ΤΜΖ, δρα αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά και περιορίζοντας τις γρήγορες μεταβολές της αρτηριακής πίεσης. Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η TMZ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσής τους, ειδικά σε αθλήματα αντοχής. Η πρώην Ρωσίδα σκέιτερ Tatiana Volosozhar, η οποία κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014, προσέφερε λόγια υποστήριξης στην Βαλίεβα στα social media, καλώντας να γίνει χρήση του ρωσικού hashtag #Iwillneverbelieve

Ποια είναι Καμίλα Βαλίεβα

Γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 2006 στο Καζάν της Ρωσίας. Πρωτού η Καμίλα γίνει πέντε ετών, η μητέρα της την είχε εγγράψει σε μαθήματα γυμναστικής, μπαλέτου και καλλιτεχνικού πατινάζ, και σε ηλικία πέντε ετών μεταπήδησε πλήρως στο πατινάζ. Σύμφωνα με μια συνέντευξη που παρουσιάστηκε στα ISU Skating Awards 2021, η 15χρονη ελπίζει να γίνει ψυχολόγος. Είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022, πρωταθλήτρια Rostelecom Cup το 2021, πρωταθλήτρια Skate Canada International το 2021 και πρωταθλήτρια Ρωσίας το 2022.

Έκανε ντεμπούτο τη σεζόν 2019-2020 σε διεθνείς διαγωνισμούς, σε ηλικία μόλις 13 ετών σε διεθνείς διαγωνισμούς, στην πίστα του Junior Grand Prix στη Γαλλία. Εκεί πραγματοποίησε μια σπουδαία εμφάνιση, αλλά λόγω πτώσης κατέκτησε την τρίτη θέση.
Παρόλα αυτά, συνέχισε απτόητη και τη σεζόν 2020-2021 έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε εθνικό επίπεδο με ενήλικους.

Η Καμίλα Βαλίεβα είναι η τρέχουσα κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ για το πρόγραμμα μικρού μήκους γυναικών, το ελεύθερο πατινάζ και τη συνολική βαθμολογία. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει σημειώσει εννέα παγκόσμια ρεκόρ.
Είναι η πρώτη γυναίκα σκέιτερ που έσπασε τα όρια των 250, 260 και 270 πόντων στο συνολικό σκορ, μέσα σε μία σεζόν, η πρώτη που έσπασε τα όρια των 170 και 180 πόντων στο ελεύθερο πατινάζ και η πρώτη που έσπασε τα κατώφλια των 90 μονάδων στο σύντομο πρόγραμμα.

Επίσης, είναι η δεύτερη γυναίκα που καταφέρνει το τετραπλό άλμα, η τέταρτη γυναίκα που προσγειώνει ένα τετραπλό άλμα οποιουδήποτε είδους, η 16η γυναίκα που προσγειώνει ένα τριπλό Άξελ και η τρίτη γυναίκα που προσγειώνει ένα τριπλό Άξελ και Τετραπλό άλμα στο ίδιο πρόγραμμα μετά την Alysa Liu και την προπονητική συνεργάτιδα και συμπαίκτρια Sofia Akateva.
Σε επίπεδο νεανίδων, η Βαλίεβα είναι η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νέων 2020, η πρωταθλήτρια του Τελικού Γκραν Πρι Νεανίδων 2019–20 και η εθνική πρωταθλήτρια Ρώσων νεανίδων για το 2020.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου