ΔΙΕΘΝΗ

Σύροι αντάρτες κατέλαβαν μεθοριακή διάβαση στα σύνορα με το Ισραήλ

σύροι-αντάρτες-κατέλαβαν-μεθοριακή-δ-148090

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις κατέλαβαν σήμερα, Τετάρτη, μεθοριακή διάβαση στα σύνορα της Συρία με το Ισραήλ, στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κατάληψη της διάβασης από τους αντάρτες σημειώθηκε μετά από σκληρές μάχες με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ασαντ.

Η διάβαση αυτή που συνδέει το συριακό έδαφος με τα Υψίπεδα του Γκολάν είχε πέσει στα χέρια των ανταρτών τον Ιούνιο του 2013 όμως ο κυβερνητικός στρατός την ανακατέλαβε πολύ σύντομα.

«Το Μέτωπο Αλ Νόσρα και άλλοι αντάρτες κατέλαβαν τη διάβαση Κουνέιτρα και οι μάχες με τον [συριακό] στρατό συνεχίζονται» δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν ο οποίος υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν 20 σύροι στρατιώτες και τέσσερις αντάρτες.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε από αδέσποτα πυρά, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού. Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός «βομβάρδισε δύο θέσεις του συριακού στρατού στα συριακά υψώματα του Γκολάν».

Το Ισραήλ δεν έχει επέμβει στον εμφύλιο της Συρίας, ωστόσο παρεμβαίνει σε περίπτωση που σημειωθούν επεισόδια στη μεθόριο. Το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνο το καθεστώς Ασαντ σε κάθε περίπτωση εχθροπραξίας στα σύνορα.

Επισήμως, το Ισραήλ παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία. Από το 1967 έχει προσαρτήσει 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Γκολάν, μια απόφαση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα μέχρι σήμερα. Τα υπόλοιπα 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα των υψωμάτων παραμένουν υπό συριακό έλεγχο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου