ΔΙΕΘΝΗ

Καζούρα σε νεοναζί στη Σουηδία: Επαιξαν σε συγκέντρωσή τους τη μουσική από τη «Λίστα του Σίντλερ» για να τους εκνευρίσουν

καζούρα-σε-νεοναζί-στη-σουηδία-επαιξα-147849

Εναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε ο δήμαρχος της πόλης Νόρκοπινγκ στη Σουηδία για να εκδηλώσει την αντίθεσή του σε νεοναζιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή. Γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει μια προεκλογική συγκέντρωση, αποφάσισε αυτή να πραγματοποιηθεί υπό τους ήχους του θέματος της διάσημης αντιναζιστικής ταινίας «Η Λίστα του Σίντλερ».

Οι μουσική του Τζον Γουίλιαμς έπαιζε δυνατά από τις 80 καμπάνες του δημαρχείου, καθώς οι υπεύθυνοι της πόλης αποφάσισαν πως το συγκεκριμένο θέμα από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ για το Ολοκαύτωμα ήταν ο κατάλληλος τρόπος για να παρουσιάσουν τη θέση της πόλης για την «ισότητα ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους».

Το βραβευμένο με Οσκαρ μουσικό θέμα έπαιξε πριν και μετά τη διαδήλωση της εξτρεμιστικής ομάδας με το όνομα «Κόμμα των Σουηδών», η οποία ετοιμάζεται για τις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου στη Σουηδία. Μια από τις βασικές θέσεις της ομάδας είναι πως η σουηδική υπηκοότητα πρέπει να δίνεται μόνο σε ανθρώπους δυτικού γένους και πολιτιστικής κληρονομιάς, αντιδρώντας στα κύματα μετανάστευσης στη χώρα.

«Η μουσική από τη Λίστα του Σίντλερ είναι ένα σύμβολο ανοχής και ο τρόπος μας για να αποδείξουμε πως είμαστε μια φιλόξενη κοινωνία», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. «Παίζουμε το θέμα από την ταινία γιατί είναι ένα σύμβολο του τι ακριβώς συνέβη στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η πόλη του Νόρκοπινγκ υπήρξε μια ανοιχτή κοινωνία από το μεσαίωνα και ένα από τα πρώτα μέρη στη Σουηδία όπου οι Εβραίοι μπόρεσαν να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν την επιχειρηματικότητά τους», πρόσθεσε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Μετριοπαθείς εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση υποστηρίζοντας την απόφαση του δημαρχείου, ενώ και η εκκλησία της Σουηδίας οργανώνει διαδηλώσεις εναντίον του μίσους και της βίας, κόντρα στις διαδηλώσεις των νεοναζί.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου