ΔΙΕΘΝΗ

Πορεία στο Μεξικό ξεκινούν οι τραγικοί γονείς των 43 φοιτητών

πορεία-στο-μεξικό-ξεκινούν-οι-τραγικο-14733

Οι γονείς των 43 φοιτητών που εξαφανίστηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και θεωρούνται πλέον νεκροί από τους βαρόνους των ναρκωτικών, ξεκίνησαν περιοδεία στο Μεξικό, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση να συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό τους. Οι γονείς δεν δέχονται την επίσημη εκδοχή των Αρχών ότι τα παιδιά τους δολοφονήθηκαν και κάηκαν.

«Ο στόχος μας είναι να δηλώσουμε ότι συνεχίζουμε να απαιτούμε από την κυβέρνηση να τους βρει, ότι για μας είναι ακόμη ζωντανοί και πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες» εξήγησε ο Επιφάνιο Αλβάρες, ένας από τους γονείς των αγνοούμενων νέων.

Τρεις αυτοκινητοπομπές ξεκίνησαν από το πανεπιστήμιο της Αγιοτσινάπα, όπου φοιτούσαν οι 43 νέοι, και θα κατευθυνθούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Θα διασχίσουν επτά πολιτείες και θα φτάσουν στην Πόλη του Μεξικού την 20ή Νοεμβρίου.

Μέλος του φοιτητικού συλλόγου του πανεπιστημίου που απέχει 290χλμ από την πρωτεύουσα είπε ότι οι συμμετέχοντες στη δράση αυτή θέλουν «να ζητήσουν από τους κατοίκους την υποστήριξή τους για να ξαναβρεθούν» οι αγνοούμενοι.

Τις τελευταίες ημέρες οργανώνονται ολοένα και περισσότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που συχνά συνοδεύονται από βίαια επεισόδια.

Την Τετάρτη, σε διαδήλωση εκπαιδευτικών πυρπολήθηκαν το κοινοβούλιο της πολιτείας Γκερέρο και άλλα δημόσια κτίρια, ενώ τη Δευτέρα οι διαδηλωτές απέκλεισαν για τρεις ώρες το διεθνές αεροδρόμιο του Ακαπούλκο, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τρεις πτήσεις.

Την Τρίτη είχαν πυρπολήσει και την έδρα του κυβερνώντος κόμματος στο Τσιλπανσίγκο, την πρωτεύουσα του Γκερέρο και κράτησαν όμηρο για πολλές ώρες έναν ντόπιο πολιτικό.

Οι γονείς των φοιτητών διεξήγαγαν δική τους έρευνα, για την οποία προσέλαβαν Αργεντινούς εμπειρογνώμονες. Τα συμπεράσματα των τελευταίων πάντως, συμπίπτουν εν μέρει με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από τις μεξικανικές αρχές αφού, σύμφωνα με την έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, από τα 39 πτώματα που βρέθηκαν θαμμένα σε ομαδικούς τάφους γύρω από την Ιγουάλα, έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα ότι τα 24 δεν ανήκουν σε κανέναν από τους εξαφανισμένους νέους.

Η υπόθεση αυτή, που ρίχνει κάποιο φως στις στενές σχέσεις πολιτικών, αστυνομικών και μελών του οργανωμένου εγκλήματος, οδήγησε επίσης στην παραίτηση του κυβερνήτη του Γκερέρο ενώ την Τετάρτη υπέβαλε την παραίτησή του και ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου