ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Έρχονται σκληρά μέτρα και μείωση δημόσιων δαπανών

βραζιλία-έρχονται-σκληρά-μέτρα-και-με-1473

Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας έκανε σαφές ότι διαθέτει επαρκή υποστήριξη στο Κογκρέσο για να προωθήσει τα σκληρά μέτρα που θεωρεί ότι απαιτούνται ώστε η οικονομία να επανέλθει η οικονομική ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσει το έργο της όταν ολοκληρωθεί η δίκη της προέδρου Ρουσέφ.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος Μισέλ Τέμερ ορκίστηκε την Πέμπτη, μετά την απομάκρυνση της Ρουσέφ από το ανώτατο αξίωμα της Βραζιλίας για περίοδο έως 180 ημέρες, καθώς εκκρεμεί η δίκη της στη Γερουσία για παραβίαση της νομοθεσίας όσον αφορά τα δημοσιονομικά.

Η Ρουσέφ συνέχισε την αντεπίθεσή της μετά την απόφαση της Γερουσίας και χθες είπε σε ξένους ανταποκριτές ότι ανατράπηκε από μια «παράνομη», «εξαιρετικά συντηρητική» κυβέρνηση, η οποία έχει επιπλέον πρόβλημα «αντιπροσωπευτικότητας», όπως επισήμανε αναφερόμενη στο γεγονός πως όλα τα μέλη της είναι λευκοί και άνδρες, κάτι που συμβάνει για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1985.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρουσέφ πως της κληροδότησε έλλειμμα και χρέος χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Η κυβέρνηση Τέμερ ετοιμάζεται να προωθήσει «δύσκολα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Δεν πρόκειται να κάνω θαύματα σε δύο χρόνια», προέβλεψε ο Τέμερ μιλώντας στο περιοδικό Época, έχοντας προφανώς προεξοφλήσει ότι η Ρουσέφ θα καταδικαστεί και θα απομακρυνθεί οριστικά από την προεδρία σε λίγους μήνες.

«Εύχομαι, όταν θα εγκαταλείψω την προεδρία, τουλάχιστον να λένε: ξανάβαλε τη χώρα στις ράγες», πρόσθεσε.

«Η προτεραιότητα είναι πλέον να τιθασεύουμε τις δημόσιες δαπάνες» δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας Ενρίκε Μεϊρέλες, πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

Ο Μεϊρέλες εξήγγειλε μεταρρύθμιση του ελλειμματικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αυξήσεις των φόρων «εάν χρειαστεί», αλλαγές της νομοθεσίας για τα εργασιακά και άλλα.

«Ζούμε τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της Βραζιλίας», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Τέμερ, ο Ελιζέου Πατζίλια, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Ο λαός, έκρινε, «βγήκε να διαδηλώσει στους δρόμους για δύο πράγματα: ένα κράτος χωρίς διαφορά και αποτελεσματικό. Ε λοιπόν, η διαφθορά φεύγει, καλωσορίζουμε την αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε ο Πατζίλια -σε βάρος του οποίου διεξάγει επίσης έρευνα η δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Σχεδιασμού Ρομέρου Ζούκα ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα καταργηθούν 4.000 θέσεις εργασίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση έως τα τέλη της χρονιάς.

Το ΡΤ της Ρουσέφ ετοιμάζεται να οργανώσει μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του Τέμερ, τον οποίο χαρακτηρίζει προδότη, και να εμποδίσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του στο Κογκρέσο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου