ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνοπόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

κυβερνοπόλεμος-μεταξύ-ρωσίας-και-ουκ-145424

Έπειτα από μια σειρά πρωτοφανών κυβερνοεπιθέσεων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και το κύριο αεροδρόμιο του Κιέβου, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ρωσικού δάκτυλου, η κυβέρνηση της Ουκρανίας διέταξε έλεγχο στις υποδομές κυβερνοάμυνας της χώρας.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακαλύφθηκε κακόβουλο λογισμικό στο δίκτυο του αεροδρομίου Μπόρισπιλ του Κιέβου. Ο κώδικας ήταν παρόμοιος με το λογισμικό «BlackEnergy» που προκάλεσε σαμποτάζ σε τρεις ουκρανικές εταιρείες ηλεκτροδότησης τον Δεκέμβριο, επισημαίνει το Reuters.

«Ο διακομιστής από τον οποίο προήλθαν οι επιθέσεις βρίσκεται στη Ρωσία» δήλωσε στο πρακτορείο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Ο ιός εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε στο αεροδρόμιο πριν προκαλέσει ζημιές, είπε.

«Σε σχέση με το περιστατικό στο Μπόρισπιλ, το υπουργείο [Υποδομών] σκοπεύει να προχωρήσει σε έλεγχο των αντι-ιικών βάσεων δεδομένων στις εταιρείες που υπάγονται στις αρμοδιότητες του υπουργείου» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών, το οποίο επιβλέπει τη λειτουργία των αεροδρομίων, των λιμανιών και του σιδηροδρομικού δικτύου.

Τον Δεκέμβριο, τρεις περιφερειακές εταιρείες ηλεκτροδότησης υπέστησαν ολιγόωρα μπλακάουτ λόγω κακόβουλου λογισμικού στις υπολογιστικές υποδομές τους. Μία από αυτές ήταν η κρατική Prykarpattyaoblenergo, η οποία αναγκάστηκε να κόψει το ρεύμα σε 80.000 νοικοκυριά της δυτικής Ουκρανίας.

Τον Ιανουάριο, αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας απέδωσε τις επιθέσεις στην ομάδα Sandworm που φέρεται να έχει την υποστήριξη της Μόσχας.

Η ουκρανική Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία, ωστόσο το υπουργείο Ενέργειας απέφυγε να αποδώσει ευθύνες πριν ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου