ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Παρατείνεται η «κατάσταση οικονομικής εκτάκτου ανάγκης»

βενεζουέλα-παρατείνεται-η-κατάστασ-1462

Παρέτεινε χθες για τρεις μήνες την κατάσταση «οικονομικής έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβάλει από τα μέσα του Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, καθώς η πετρελαιοεξαγωγική χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με οικονομική και πολιτική κρίση.

«Θα προχωρήσω στην υπογραφή (…) ενός νέου διατάγματος (…) για τους μήνες Μάιο, Ιούλιο και Ιούλιο» με στόχο την «ανάκτηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας» , είπε ο Μαδούρο χθες σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε υπογράψει ένα πρώτο διάταγμα την 14η Ιανουαρίου, με διάρκεια 60 ημερών, την ισχύ του οποίου παρέτεινε κατόπιν ως τον Μάρτιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χένρι Ράμος Αγιούπ είχε υποστηρίξει την Τετάρτη πως ο Μαδούρο «δεν έχει την εξουσία βάσει του Συντάγματος να επεκτείνει (τη διάρκεια που ισχύει) το διάταγμα» αυτό. Το κοινοβούλιο, όπου την πλειοψηφία διαθέτει η αντιπολίτευση, αναμένεται να απορρίψει το διάταγμα, όπως είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, πριν αυτό επικυρωθεί εν τέλει από τη δικαιοσύνη.

Ο Μαδούρο είχε κηρύξει κατάσταση οικονομικής εκτάκτου ανάγκης δύο ημέρες μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου που εξάγει η Βενεζουέλα στα 24 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Το 96% του προϋπολογισμού της Βενεζουέλας βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποδίδει τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας του σε μηχανορραφίες της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα ανήλθε το 2015 στο 180,9%, ενώ το ΑΕΠ της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 5,7%. Ήταν η δεύτερη συναπτή χρονιά βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Ο Μαδούρο παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει μερίδιο ευθύνης για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, λέγοντας πως η Βενεζουέλα πρέπει να βρει και άλλες πηγές εσόδων πέρα από το πετρέλαιο.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσαν χθες σε δημοσιογράφους πως ανησυχούν για μια ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας και προέβλεψαν πως ο Μαδούρο δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία του. Η αντιπολίτευση επιδιώκει να απομακρύνει από την εξουσία τον 53χρονο πρόεδρο, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης, αλλά και σποραδικές λεηλασίες.

Ο πρώην συνδικαλιστής επιμένει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του και καταγγέλλει ότι η αντιπολίτευση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ απεργάζονται «πραξικόπημα» εναντίον του, υποδεικνύοντας τη διαδικασία παραπομπής της προέδρου της Βραζιλίας, της κεντροαριστερής Ντίλμα Ρουσέφ, σε δίκη ως μια ένδειξη των προθέσεων των αντιπάλων του.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου