ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση. Δημοσκοπικό σοκ για το SPD

γερμανία-αρχίζουν-οι-διαπραγματεύσε-143839

Στραμμένα στο Βερολίνο είναι σήμερα τα βλέμματα όπου αρχίζουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με συνάντηση των τριών αρχηγών, Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς στα κεντρικά γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο. Θα ακολουθήσει διαβούλευση σε στενό κύκλο 15 εκπροσώπων και το απόγευμα η σκυτάλη θα περάσει στον διευρυμένο κύκλο των διαπραγματευτών.

Το SPD επιδιώκει βελτιώσεις στην επί της αρχής συμφωνία αναφορικά με την πολιτική στα εργασιακά, την περίθαλψη και το προσφυγικό, αλλά δύσκολα θα τις αποσπάσει όπως πιστεύει η πλειοψηφία των Γερμανών. Σε δημοσκόπηση που παρουσίασε το πρωί η εκπομπή “Morgenmagazin” του πρώτου κρατικού δικτύου, ARD, το 58% των ερωτηθέντων δεν περιμένουν παρά μικρές τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο, το 14% καμία βελτίωση και μόνον το 18% πιστεύει ότι το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς θα μπορέσει να περάσει πολλές από τις αξιώσεις του.

Η σφυγμομέτρηση συνιστά νέο σοκ για τους Σοσιαλδημοκράτες, αφού στην πρόθεση ψήφου υποχωρούν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση πριν από 15 ημέρες) στο 19% – το χαμηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 1997 που άρχισε να διεξάγει δημοσκοπήσεις το Infratest dimap. Τα δύο αδελφά συντηρητικά κόμματα παραμένουν στο 33%, το ακροδεξιό AfD εξασφαλίζει 12% (-1%), οι Πράσινοι 11%, ενώ Φιλελεύθεροι και Αριστερό Κόμμα συγκεντρώνουν ποσοστό 10% (+1%).

Σε άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa προ διημέρου το SPD έπιασε ποσοστό μόλις 18% -μόνον 4% μπροστά από το AfD.

Κατά δήλωση του αρχηγού τους οι Σοσιαλδημοκράτες προσέρχονται με αυτοπεποίθηση στις διαπραγματεύσεις και δεν πρόκειται να επιτρέψουν να τους ασκηθεί χρονική πίεση.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε περίπου 15 μέρες ώστε να ακολουθήσουν οι καταληκτικές διαβουλεύσεις. Στόχος της Μέρκελ είναι να υπάρχει συμφωνία το αργότερο ως τις 12 Φεβρουαρίου, ώστε να θέσουν οι Σοσιαλδημοκράτες το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στην κρίση των 443.000 μελών τους και σε περίπτωση που δώσουν το πράσινο φως να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση πριν το Πάσχα των Καθολικών την 1η Απριλίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου