ΔΙΕΘΝΗ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους

η-βόρεια-κορέα-εκτόξευσε-δύο-βαλλιστι-141609

Δύο μικρού βεληνεκούς, όπως φαίνεται, βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χθες Κυριακή, καθώς η υφήλιος δίνει μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού.

Στην τέταρτη τέτοια δοκιμή αυτό το μήνα δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν ανατολικά του λιμανιού της Βονσάν και πέταξαν 230 χιλιόμετρα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας σε μέγιστο ύψος 30 χλμ., όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας. «Τέτοιου είδους στρατιωτική δράση από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια άκρως ανάρμοστη ενέργεια την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω του ξεσπάσματος της επιδημίας Covid-19», πρόσθετε η ανακοίνωση. Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας στο Τόκυο ανέφερε ότι «τα αντικείμενα που έμοιαζαν με βαλλιστικούς πυραύλους» δεν έφθασαν στα χωρικά ύδατα ή την ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

Η τελευταία πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας γίνεται καθώς παραμένουν εδώ και καιρό στον πάγο οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγιάνγκ. Πριν από από περίπου οκτώ ημέρες το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε εκτοξεύσει άλλους δύο μικρού βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους, όπως πιστεύεται, περιγράφοντάς τους ως ένα νέο «τακτικό τηλεκατευθυνόμενο όπλο». Μία μέρα αργότερα κρατικά ΜΜΕ στη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε στείλει επιστολή στον Κιμ Γιονγκ Ουν περιγράφοντας ένα σχέδιο για την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Το ρεπορτάζ ανέφερε την αδελφή του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία προειδοποίησε ότι η φαινομενικά καλές προσωπικές σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών δεν ήταν αρκετή για την σφυρηλάτηση ευρύτερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ είχε στείλει επιστολή στον Κιμ στο πλαίσιο των προσπαθειών του να κινητοποιήσει ηγέτες ανά την υφήλιο ενόψει της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Στον πάγο οι διαπραγματεύσεις Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις ελάχιστες τελευταίες χώρες του πλανήτη που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ένα κρούσμα του νέου κορωνοϊού. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Πιονγιάνγκ συνεχίζει τις προσπάθειες αναβάθμισης του οπλοστασίου της πάνω από ένα χρόνο μετά την κατάρρευση διμερών συνομιλιών μεταξύ του Κιμ και του Τραμπ στο Ανόι. Έκτοτε έχουν παγώσει οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση των κυρώσεων και τα ανταλλάγματα που θα ήταν πρόθυμο να προσφέρει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Βόρεια Κορέα όρισε μονομερώς μια καταληκτική ημερομηνία το 2019 στην Ουάσιγκτον για νέες παραχωρήσεις και στα τέλη Δεκεμβρίου ο Κιμ διακήρυξε ότι η χώρα του θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται πλέον από μορατόριουμ για πυρηνικές ή πυραυλικές βαλλιστικές δοκιμές.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου