ΔΙΕΘΝΗ

«Ο Πούτιν πιθανότατα ενέκρινε το φόνο Λιτβινένκο», λέει βρετανικό δικαστήριο

ο-πούτιν-πιθανότατα-ενέκρινε-το-φόνο-140154

Μέχρι το Κρεμλίνο δείχνει το πολυαναμενόμενο πόρισμα βρετανικού δικαστηρίου για τον θάνατο τού Αλεξάντερ Λιτβινένκο, λέγοντας πως ο Πούτιν «πιθανότατα ενέκρινε την επιχείρηση που κατέληξε» στη δολοφονία -διαπιστώνοντας πως το Κρεμλίνο είχε «κίνητρα για τη δολοφονία» και πιστεύοντας ότι οι δύο θεωρούμενοι ως δράστες «είναι πολύ πιθανό πως έδρασαν υπό τις εντολές της ρωσικής FSB».

«Προκατειλημμένη και αδιαφανής η έρευνα», η πρώτη αντίδραση από Μόσχα, καταγγέλλοντας πολιτικοποίηση της υπόθεσης.

Στο πόρισμα της βρετανικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, το δικαστήριο αναφέρει ότι ρώσος πρόεδρος και μέλη της ρωσικής ηγεσίας «είχαν κίνητρα για τη δολοφονία».

Θεωρώντας επίσης ως δύο δράστες τους πράκτορες Λουγκαβόι και Κόβτουν και πιστεύοντας ότι «είναι πολύ πιθανό πως έδρασαν υπό τις εντολές της ρωσικής FSB». Η επιχείρηση για τον Λιτβινένκο, συνέχισε, πήρε «πιθανότατα την έγκριση της ηγεσίας της FSB και εκείνη του ρώσου προέδρου».

Το Λονδίνο είχε ξεκινήσει πέρυσι νέα έρευνα για την υπόθεση και αρκετοί περίμεναν με ενδιαφέρον το πόρισμά της την Πέμπτη και το εάν θα «έφτανε» μέχρι τη ρωσική προεδρία.

Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν στέλεχος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB, όμως το 2000 πήρε άσυλο στη Βρετανία. Από ρώσος πράκτορας, είχε μετατραπεί σε ηχηρό επικριτή της ρωσικής ηγεσίας και στη συνέχεια πήρε τη βρετανική υπηκοότητα ενώ ήταν και συνεργάτης της βρετανικής MI6.

Το Νοέμβριο του 2006 συναντήθηκε σε δύο Ρώσους, μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, σε μπαρ στο κέντρο του Λονδίνου. Τρεις εβδομάδες μετά, έχοντας εν τω μεταξύ αρρωστήσει βαριά, εξέπνευσε σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι γιατροί ανίχνευσαν ίχνη σπάνιου ραδιενεργού ισοτόπου, πολώνιου-210, στον οργανισμό του. Η εκτίμηση ήταν ότι ο Λιτβινένκο είχε δηλητηριαστεί στο μπαρ, πίνοντας τσάι. Η χήρα του, όπως και ο ίδιος λίγο πριν το θάνατό του, υποστήριζε έκτοτε ότι ο σύζυγός της είχε δηλητηριαστεί με «εντολές» από το Κρεμλίνο.

Στη βρετανική έρευνα δεν κατέθεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο «ύποπτοι» στην υπόθεση, ο Ντμίτρι Κόβτουν και ο Αντρέι Λουγκαβόι.

Μόσχα: Προκατειλημμένη και αδιαφανής η έρευνα

Στην πρώτη αντίδραση από τη ρωσική κυβέρνηση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την έρευνα «προκατειλημμένη και αδιαφανή».

Από την πλευρά των ίδιων των υπόπτων, ο Λουγκαβόι χαρακτήρισε «παράλογα» τα συμπεράσματα της έρευνας.

Στο πρώτο σχόλιό του, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε: «Λυπούμαστε για την πολιτικοποίηση μίας καθαρά ποινικής υπόθεσης που έχει βαρύνει τη γενικότερη ατμόσφαιρα στις διμερείς μας σχέσεις».

«Η διαδικασία δεν ήταν διαφανής για τη ρωσική πλευρά ή τη ρωσική κοινωνία εξαιτίας του πώς έγινε ο χειρισμός των στοιχείων, τα οποία εξετάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών με το πρόσχημα πως ήταν απόρρητα» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το πόρισμα «ήταν ως εκ τούτου αποτέλεσμα πολιτικά υποκινούμενης και αδιαφανούς διαδικασίας», υποστήριξε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου