ΔΙΕΘΝΗ

Ταραχές στη Βενεζουέλα λόγω περικοπών και ελλείψεων σε βασικά αγαθά

ταραχές-στη-βενεζουέλα-λόγω-περικοπώ-13979

Οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, οι περικοπές των ωρών λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και οι διακοπές ρεύματος έχουν οδηγήσει τους πολίτες της Βενεζουέλας σε ακραίες συμπεριφορές λόγω του πανικού που επικρατεί.

Στρατιώτες φρουρούν σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία αλλά και φαρμακεία στο Καράκας ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο πλιάτσικο και επεισόδια που, ήδη, έχουν στην κυριολεξία αδειάσει τα ράφια των καταστημάτων.

Την, ήδη, επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση στη χώρα επιδείνωσε και η ενεργειακή κρίση, καθώς η υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι η πηγή των δύο τρίτων της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έχει πληγεί από την χειρότερη ξηρασία της χώρας από το 1969.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποδίδει την περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας στο φαινόμενο Ελ Νίνο και την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η έλλειψη επενδύσεων στις παρωχημένες υποδομές της χώρας έχουν συμβάλει καθοριστικά στα προβλήματα έλλειψης νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, η πρόσφατα αποφασισθείσα μειωμένη εβδομάδα εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων επηρεάζει σχεδόν το ένα δέκατο του πληθυσμού της Βενεζουέλα, που αριθμεί 30 εκατομμύρια άτομα.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας βασίζεται στο πετρέλαιο και βρίσκεται σε βαθιά φάση ύφεσης, επηρεασμένη δραματικά από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014.Η έλλειψη ξένου συναλλάγματος οδήγησε σε τεράστιες ελλείψεις εισαγωγών, από τρόφιμα μέχρι και μπαταρίες αυτοκινήτων. Στα μέσα Δεκεμβρίου ο Νίκολα Μαδούρο είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει το οικονομικό σύστημα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών. Στόχος να συγκεντρωθούν 200.000, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποπομπή του Νικολάς Μαδούρο.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου