ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα απελευθέρωσε Σουηδό πολίτη μετά από ένα μήνα κράτησης

η-κίνα-απελευθέρωσε-σουηδό-πολίτη-μετ-134670

Οι αρχές της Κίνας απελευθέρωσαν έναν Σουηδό, ο οποίος είχε συλληφθεί νωρίτερα αυτό το μήνα και είχε προφυλακιστεί καθώς κατηγορείτο για ενέργειες σε βάρος της κινεζικής εθνικής ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας.

Ο Πέτερ Νταλίν, 35 ετών, συνιδρυτής μιας οργάνωσης που συνεργάζεται με Κινέζους δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθη πριν από τρεις εβδομάδες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ με ανακοίνωση της τόνισε πως ενημερώθηκε από τις κινεζικές αρχές ότι ο Νταλίν αφέθηκε ελεύθερος, καλωσορίζοντας την εξέλιξη.

Ωστόσο το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την τύχη του πολιτογραφημένου Σουηδού Γκούι Μίνχαϊ, βιβλιοπώλη στο Χονγκ Κονγκ που εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο στην Ταϊλάνδη.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Μίνχαϊ εμφανίστηκε στην κινεζική κρατική τηλεόραση και δήλωσε πως παραδόθηκε στις αρχές, έπειτα από ένα θανατηφόρο τροχαίο που προκάλεσε οδηγώντας σε κατάσταση μέθης πριν από μια δεκαετία και πλέον.

«Την ίδια ώρα, εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για την τύχη του κρατούμενου Σουηδού πολίτη Γκι Μίνχαϊ», υπογράμμισε η Βάλστρεμ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση της Σουηδίας εργάζεται για να αποσαφηνίσει την κατάσταση και εξετάζει την πιθανότητα να τον επισκεφτεί.

Η πολιτική του Πεκίνου με την επιβολή μέτρων καταστολής σε δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει πυροδοτήσει διεθνή καταδίκη του Πεκίνου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου