ΔΙΕΘΝΗ

Με κοινό τους άρθρο οι Ομπάμα και Κάμερον δείχνουν την ενότητά τους για την κρίση στην Ουκρανία

με-κοινό-τους-άρθρο-οι-ομπάμα-και-κάμερ-133461

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζονται με κοινή γραμμή απέναντι στη Ρωσία σχετικά με τη κρίση στην Ουκρανία σε άρθρο τους που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην εφημερίδα The Times.

«Η Ρωσία έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας που απειλεί και υπονομεύει τα θεμέλια ενός κυρίαρχου κράτους», γράφουν οι δύο ηγέτες.

«Με τη Ρωσία, να προσπαθεί να εξαναγκάσει ένα κυρίαρχο κράτος να εγκαταλείψει το δικαίωμά του για τη δημοκρατία και να καθορίζει το μέλλον του με την κάνη ενός όπλου, εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίσει το δικό της δημοκρατικό μέλλον και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί» συνεχίζουν.

Το άρθρο των δυο ηγετών που δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρει ότι η συμμαχία θα πρέπει να θεσπίσει μια «μόνιμη» παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία να υποστηρίζεται από μια δύναμη ταχείας αντίδρασης που θα περιλαμβάνει επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις, ικανές «να αναπτυχθούν οπουδήποτε στον κόσμο πολύ γρήγορα».

Οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον καλούν επίσης τα μέλη του ΝΑΤΟ να εκπληρώσουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, προκειμένου να αποδείξουν ότι «η συλλογική μας αποφασιστικότητα είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ».

Οι Ομπάμα και Κάμερον αναφέρουν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία μπορούν να ηγηθούν των προσπαθειών για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. «Αν οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι θα μας αποδυναμώσουν οι απειλές τους δεν θα μπορούσαν να είναι πιο λάθος. Χώρες όπως η Βρετανία και η Αμερική δεν θα πτοηθούν από τους βάρβαρους δολοφόνους», αναφέρουν οι δυο ηγέτες σχετικά με τη δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου