ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Κρίσιμη ημέρα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες

συρία-κρίσιμη-ημέρα-για-τις-ειρηνευτι-132611

Η αντιπολίτευση της Συρίας, η οποία υποστηρίζεται από την Σαουδική Αραβία, είπε ότι θα αποφασίσει την Τετάρτη για το αν θα λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης που αρχίζουν την Παρασκευή υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι χαιρετά την πρόσκλησή της στις συνομιλίες αλλά χρειάζεται διευκρινίσεις από τον ΟΗΕ.

Η Ύπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει ένοπλες ομάδες και πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, “βλέπει θετικά” την πρόσκληση που έγινε χθες από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σαλίμ Αλ Μουσλάτ.

“Υπάρχουν κάποια ερωτηματικά. Μια επιστολή εστάλη στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και αύριο (Τετάρτη) θα υπάρξει απάντηση στην επιστολή του κυρίου ντε Μιστούρα”, είπε ο Μουσλάτ σε συνέντευξή του στο αραβικό ειδησειογραφικό κανάλι Arabiya al-Hadath. “Δεν θέτουμε εμπόδια στην πολιτική λύση. Θέλουμε μερικές εξηγήσεις για κάποια σημεία τα οποία υπήρχαν στην πρόσκληση”, πρόσθεσε.

Η Επιτροπή έχει πει επανειλημμένα πώς η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της πρέπει να σταματήσουν τον βομβαρδισμό και να άρουν τους αποκλεισμούς των περιοχών που τελούν υπό κατάληψη – βήματα που έχουν καθοριστεί σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου – προτού συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε συνομιλίες.

Μια εξήγηση που ζητήθηκε αφορούσε την έκφραση “κυβέρνηση με κύρος” που χρησιμοποιήθηκε στην πρόσκληση. “Θέλουμε μια επεξήγηση αυτού – σημαίνει μια υπηρεσιακή κυβερνητική αρχή;” αναρωτήθηκε ο Μουσλάτ, αναφερόμενος στο είδος της κυβέρνησης που ζητά η αντιπολίτευση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τη Δευτέρα που πέρασε, αλλά μετατέθηκαν στην Παρασκευή μετά από διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες ως προς τα μέρη που θα έπρεπε να συμμετάσχουν.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου