ΔΙΕΘΝΗ

Ροχανί: Δεν ζητήσαμε να καλυφθούν τα αγάλματα σε μουσεία Καπιτολίνι

ροχανί-δεν-ζητήσαμε-να-καλυφθούν-τα-αγ-131387

Το Κολοσσαίο επισκέφθηκε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην ιταλική πρωτεύουσα και την αναχώρησή του για το Παρίσι.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ροχανί αναφέρθηκε στο θέμα της κάλυψης μέρους των αγαλμάτων που φιλοξενούνται στα μουσεία Καπιτολίνι της Ρώμης, για να μην θιγεί η προσωπική του ευαισθησία και τα πιστεύω του. Μια επιλογή η οποία σχολιάσθηκε με έμφαση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε σειρά πολιτικών αντιρρήσεων στην Ιταλία.

«Είναι ένα δημοσιογραφικό θέμα. Δεν ζητήσαμε εμείς να καλυφθούν τα αγάλματα, αλλά την επιλογή αυτή αποδίδουμε στην φιλόξενη διάθεση του ιταλικού λαού, και στην θέληση να νιώσουν άνετα οι φιλοξενούμενοι. Ευχαριστούμε γι’ αυτό», είπε ο Ροχανί.

Σε ότι αφορά την οικονομική συνεργασία με την Ιταλία, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν άριστες προϋποθέσεις για να υπάρξει συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας, της επιστήμης, της υγείας», υπενθυμίζοντας ότι «στο παρελθόν η Ιταλία ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος της χώρας του».

Ο ίδιος επισήμανε, δε, ότι το Ιράν είναι μια αγορά ογδόντα εκατομμυρίων ατόμων, η οποία οδηγεί και στην ακόμη μεγαλύτερη, υπόλοιπη αγορά της Ασίας, με εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκους.

Αναφερθείς για την βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράμμισε ότι «το κλειδί για σχέσεις χωρίς ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και όχι στην Τεχεράνη».

«Ορισμένοι παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή των κυρώσεων έχει τελειώσει. Κατά συνέπεια, η χώρα αυτή πρέπει να κοιτάξει προς το μέλλον, και όχι πίσω στο παρελθόν», ολοκλήρωσε ο Ροχανί.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου