ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: «Ναι» από τον Ρώσο πρόεδρο για συνομιλίες με τον Ζελένσκι

πούτιν-ναι-από-τον-ρώσο-πρόεδρο-για-σ-130409

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανταποκρινόμενος στην πρόταση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία στο Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε απάντηση της πρότασης Ζελένσκι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μίνσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίαςμ για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ευθύς εξαρχής ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έλεγε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να βοηθηθούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ και μέσω της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης. Και αυτό στην πραγματικότητα είναι το αναπόσπαστο συστατικό του καθεστώτος ουδετερότητας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίθας, Λουκασένκο, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο, τον διαβεβαίωσε ότι το Μινσκ θα είναι έτοιμο να δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τι δήλωσε ο Πούτιν στον Κινέζο πρόεδρο

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ότι είναι διατεθειμένος να διεξάγει συνομιλίες σε κορυφαίο επίπεδο με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την κρατική κινεζική τηλεόραση, ο Πούτιν μίλησε με τον Κινέζο πρόεδρο τηλεφωνικά σήμερα, Παρασκευή.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Τζινπίνγκ: «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν αγνοήσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της, έχουν επανειλημμένα παραβεί τις υποσχέσεις τους και συνεχίζουν να αναπτύσσονται στρατιωτικά προς την ανατολή, δοκιμάζοντας τα όρια και τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξάγει διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής με την Ουκρανία».

Την είδηση μεταδίδει και το ρωσικό πρακτορείο RIA

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Οι μάχες διεξάγονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σταματήσουμε τους θανάτους» είπε σε νεότερο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι απλά μία εισβολή, αλλά η αρχή ενός πολέμου κατά της Ευρώπης» επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Ζελένσκι φαίνεται επίσης να επέκρινε τα αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης ως προς την αποστολή βοήθειας στη χώρα του.

«Δεν βλέπουμε τι θα κάνετε» είπε, απευθυνόμενους στους Ευρωπαίους.

Επίσης, νωρίτερα ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία και να διαπραγματευτεί την ουδετερότητα του Κιέβου, αλλά πρέπει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Μαίνονται οι μάχες στο Κίεβο

Ισχυρότατη είναι η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο από το πρωί της Παρασκευής με αεροπορικές επιδρομές και τεθωρακισμένα άρματα.

Όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη που δημοσίευσε το BBC, οι δυνάμεις της Ρωσίας έκαναν επίθεση από δύο πλευρές, από τον βορρά και από τη βορειοανατολική πλευρά του Κιέβου, ενώ βίντεο από τις κινήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων έχουν έρθει στη δημοσιότητα από το προάστιο Όμπολον που δεν είναι ούτε καν 10 χιλιόμετρα από το κεντρικό Κίεβο και τη Βουλή.

Ουκρανικές δυνάμεις να έχουν παραταχθεί έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές, με τις φωτογραφίες που έρχονται στη δημοσιότητα να θυμίζουν ταινία, αλλά πρόκειται για τη συνταρακτική πραγματικότητα.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες

Στις φωτογραφίες διακρίνονται στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας να έχουν καλυφθεί πίσω από τανκ έτσι ώστε να είναι έτοιμη για τη μάχη απέναντι στους Ρώσους.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου