ΔΙΕΘΝΗ

Καταφεύγουν προς την Πολωνία οι Ουκρανοί – Τουλάχιστον 29.000 πέρασαν τα σύνορα

καταφεύγουν-προς-την-πολωνία-οι-ουκρα-130392

Τρομοκρατημένοι από τις ρωσικές βόμβες και τους πυραύλους που έπεσαν κοντά στις πόλεις και τα χωριά τους και χιλιάδες Ουκρανοί πέρασαν στην ανατολική Πολωνία την Παρασκευή.

Η συνοριακή υπηρεσία της Πολωνίας είπε ότι 29.000 άνθρωποι έφτασαν από την Ουκρανία την Πέμπτη, την πρώτη ημέρα του πολέμου.

Πολλοί περισσότεροι διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας την Παρασκευή, καθώς αυξήθηκαν οι φόβοι ότι η Ρωσία σκόπευε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και δυτικές περιοχές μακριά από τις πιο σκληρές μάχες βόρεια της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Οι περισσότεροι από αυτούς που πέρασαν στην Πολωνία από την Medyka, έναν από τους λίγους συνοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία που επιτρέπουν πεζούς καθώς και οχήματα, ήταν γυναίκες και τα παιδιά τους.

Σε όλους τους άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών απαγορεύεται να φύγουν από την Ουκρανία με κυβερνητική εντολή, σκοπεύοντας να κρατήσει μαχητές εντός της χώρα.

Η επίθεση της Ρωσίας έχει λάβει τόσο μεγάλες απρόβλεπτες διαστάσεις που ακόμη και άνθρωποι που ζουν μακριά από τις κύριες ζώνες μάχης φεύγουν και τρέχουν στα συνοριακά περάσματα προς την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία.

Η Oxana Olekhsova, 49 ετών, είπε ότι η πόλη της Χμελνίτσκι, στη δυτική Ουκρανία, δεν χτυπήθηκε άμεσα, αλλά οι βόμβες έπεσαν σε ένα κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Άφησε τον σύζυγό της, συνταξιούχο αστυνομικό, στο σπίτι τους και ταξίδεψε ολόκληρο το βράδυ με αυτοκίνητο προς στα πολωνικά σύνορα. Εκεί, ενώθηκαν με μια σειρά πεζών και οχημάτων που περίμεναν να περάσουν τα σύνορα που όπως είπε τώρα εκτείνονται για μίλια.

Η 11χρονη κόρη της έτρεμε στο πλευρό της καθώς περίμεναν τον γιο της, κάτοικο της Πολωνίας, να φτάσει για να τις μαζέψει αφού διέσχισαν τα σύνορα.

«Εδώ νιώθω ασφαλής»

Ώρες μετά την εγκατάλειψη της πατρίδας της η Όλια βρέθηκε ανάμεσα στους περίπου 200 ουκρανούς πολίτες που βρήκαν καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Πρζέμισλ, στη νοτιοανατολική Πολωνία, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το ουκρανικό σύνορο.

Κυρίως γυναίκες, κατέλαβαν σχεδόν όλες τις καρέκλες στους διαδρόμους του σταθμού ή κουλουριάστηκαν πάνω στα κίτρινα κρεβάτια εκστρατείας δίπλα στις βαλίτσες τους, πολλοί από αυτούς διαβάζοντας με αγωνία τις ειδήσεις από τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Εδώ νιώθω ασφαλής, αλλά δεν μπορώ στην πραγματικότητα να βοηθήσω τους συγγενείς και τους φίλους μου. Πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν και δεν μπορούν να φύγουν πολύ γρήγορα», εξηγεί η Ολια, η οποία σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ελβετία για να μείνει με τον σύντροφό της.

«Υπάρχει μεγάλος αγώνας μπροστά μας. Η Ουκρανία δεν είναι η Ρωσία», είπε στο AFP.

Πολωνοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους αστυνομικοί και στρατιωτικό προσωπικό, ήταν παρόντες καθώς στρατιώτες σέρβιραν ζεστή σούπα.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου