ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζει την εισβολή

η-ρωσία-άσκησε-βέτο-σε-ψήφισμα-του-συμβ-129727

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ που καταδικάζει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η ψηφοφορία ήταν: 11 χώρες υπέρ, μία κατά και τρεις απείχαν, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Ως μόνιμο μέλος, η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα το δουν ως νίκη να ψηφίσει η Ρωσία μόνη της και η Κίνα να απέχει. Κατάφεραν κάνουν την Κίνα να συμβιβαστεί, μετριάζοντας ελαφρώς το ψήφισμα, αλλάζοντας τη λέξη «καταδίκη» σε «αποδοκιμασία» και αφαιρώντας μια αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο. Ωστόσο, είναι απώλεια να μην πείσουμε την Ινδία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» σχολιάζει ο αναλυτής του Guardian.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, είπε ότι «η τελευταία επίθεση της Ρωσίας στις πιο θεμελιώδεις αρχές μας είναι τόσο θρασύς, που απειλεί το διεθνές μας σύστημα όπως το ξέρουμε».

«Μια χώρα εισβάλλει στην άλλη. Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος εδώ», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει μέση λύση».

Ο Αλβανός αντιπρόσωπος, Φερίτ Χότζα, είπε ότι η Ρωσία «έχει βάψει τον χάρτη του ΟΗΕ με αθώο αίμα».

«Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για το συμβούλιο… Οι μελλοντικές γενιές θα γνωρίζουν ποιος υπερασπίστηκε τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, για το διεθνές δίκαιο», είπε.

Και ο Χουάν Ραμόν ντε λα Φουέντε του Μεξικού σημείωσε, υποστηρίζοντας το ψήφισμα: «Το ίδιο το Μεξικό έχει υποστεί τέσσερις εισβολές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ως ανεξάρτητο κράτος» δύο φορές από τη Γαλλία, δύο φορές από τις ΗΠΑ.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου