ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Πληροφορίες για κινητοποίηση του στρατού ενάντια στον Μπολσονάρου λόγω κορωνοϊού

βραζιλία-πληροφορίες-για-κινητοποίη-129431

Εξελίξεις φαίνεται πως πυροδοτούν στη Βραζιλία οι χειρισμοί του ακροδεξιού προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου, στο ζήτημα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την καταλανική La Vanguardia, που επικαλείται πληροφορίες από ΜΜΕ της Βραζιλίας, ο στρατηγός Μπράγκα Νέτο ανακηρύχθηκε γενικός διοικητής της κυβέρνησης, στερώντας ουσιαστικά την εξουσία από τον εκλεγμένο πρόεδρο. Την κινητοποίηση της ηγεσίας του στρατεύματος φέρεται να προκάλεσε η «χαλαρή» αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από τον ακροδεξιό πρόεδρο, με την Βραζιλία να μετρά ήδη 432 νεκρούς από τον COVID19 και τους νοσούντες να υπολογίζονται σε πάνω από 10.000.

Σύμφωνα με μήνυμα του στρατού, η θέση που αναλαμβάνει ο στρατηγός Μπράγκα Νέτο δηκιουργήθηκε κατόπιν συμφωνίας μεταξύ υπουργών, υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατεύματος και του ίδιου του προέδρου Μπολσονάρου. Η La Vanguardia σχολιάζει ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος συναίνεσε σε μία ενέργεια που στην ουσία του αφαιρεί την εξουσία. Πηγή από το Κόμμα Εργατών της Βραζιλίας, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρει ότι στην πραγματικότητα αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο Μπολσονάρου θα δεχτεί να λειτουργήσει ως μαριονέτα των στρατιωτικών.

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπήρχαν ενδείξεις ότι, με αφορμή το ζήτημα του κορωνοϊού, ο Μπολσονάρου είχα αρχίσει να χάνει τον έλεγχο σημαντικού τμήματος του κρατικού μηχανισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου