ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Νεκρό 5χρονο κοριτσάκι από όλμο

ουκρανία-νεκρό-5χρονο-κοριτσάκι-από-όλ-12691

Ένα κοριτσάκι πέντε ετών σκοτώθηκε σήμερα από όλμο που έπεσε στην ανατολική περιοχή Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, την οποία ελέγχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στο Κίεβο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους αντικαθεστωτικούς μαχητές. Για την ουκρανική κρίση θα συζητήσουν το σαββατοκύριακο Μέρκελ και Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου των G20, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ, θα επισκεφθεί την Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα.

«Οι μαχητές της αυτοανακηρυγμένης δημοκρατίας του Λουγκάνσκ οι οποίοι είχαν λάβει θέσεις στο Σλοβιανοσέρμπσκ έπληξαν με ένα ολμοβόλο το χωριό Τριοχιζμπένκα. Ένα κοριτσάκι πέντε ετών σκοτώθηκε, η μητέρα του τραυματίστηκε πολύ σοβαρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο. Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για μια απώλεια στις τάξεις του στρατού.

Το χωριό Τριοχιζμπένκα, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο δυνάμεων πιστών στο Κίεβο, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από τις θέσεις των αυτονομιστών.

Ο θάνατος του κοριτσιού και ο τραυματισμός της μητέρας του σημειώθηκε καθώς μετέβαιναν σε ένα νοσοκομείο, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, ο Γκενάντι Μόσκαλ, ο οποίος παραμένει πιστός στο Κίεβο.

«Ο ένας από τους όλμους» που ερρίφθησαν «εξερράγη σε μικρή απόσταση» από το σημείο όπου βρίσκονταν, είπε ο Μόσκαλ και πρόσθεσε ότι Ουκρανοί στρατιωτικοί προσπαθούν να διακομίσουν την βαριά τραυματισμένη μητέρα σε ένα νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Μόσκαλ, το χωριό «Τριοχιζμπένκα είναι ένας από τους μόνιμους στόχους των ανταρτών από τις θέσεις όπου βρίσκονται, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων».

«Γνωρίζουν ότι βρίσκονται ακόμη άμαχοι εκεί, αλλά βάλλουν με όλμους και με εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ», κατήγγειλε ο ίδιος.

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, η οποία ελέγχεται από τους φιλορώσους, επιδεινώνεται τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που εγείρει φόβους περί επανόδου της περιοχής σε έναν γενικευμένο πόλεμο, ιδίως μετά την είσοδο αρμάτων μάχης και στρατευμάτων από τη Ρωσία που το NATO υποστήριξε ότι έχει επιβεβαιώσει. Η Μόσχα —η οποία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στη σύρραξη που κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.000 ανθρώπους από τα μέσα του Απριλίου— διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές.

Στόχος του Κιέβου, ένας στρατός ικανός να σταματήσει τη Μόσχα
Η πρώτιστη προτεραιότητα της ουκρανικής κυβέρνησης είναι να οικοδομήσει ένοπλες δυνάμεις ικανές να σταματήσουν τη ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ σήμερα, εν μέσω των πληροφοριών για νέες απώλειες σε εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η οικοδόμηση ενός στρατού ο οποίος θα είναι ικανός να σταματήσει την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος», δήλωσε ο Γιατσενιούκ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην οποία ανακοίνωσε τις προτάσεις του για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κυριότερες θέσεις στη νέα κυβέρνηση υπό τον ίδιο.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, η οικονομία της χώρας δεν θα αναπτυχθεί πριν από το 2016 τουλάχιστον. Ο Γιατσενιούκ πρότεινε να προαχθεί ο Βιτάλι Λισοβένκο, μέχρι σήμερα υφυπουργός Οικονομικών, στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τις προτάσεις του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για τους θώκους των υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών.

Εξάλλου ο Μαρκιγιάν Λουμπκίβσκι, ένας σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης για θέματα ασφαλείας, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να γίνουν νέες συνομιλίες με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Δεν θα υπάρξει Μινσκ 2. Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη», τόνισε ο Λουμπκίβσκι, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

Τετ α τετ Μέρκελ-Πούτιν και επίσκεψη Γερμανού ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία έχει κατηγορήσει τους αυτονομιστές αντάρτες ότι παραβιάζουν την εκεχειρία η οποία είχε συμφωνηθεί στο Μινσκ και έχει καλέσει να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στην ηγεσία τους, είπε σήμερα ότι θα συζητήσει σχετικά με την ουκρανική κρίση με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας το Σαββατοκύριακο. Την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ταξιδέψει στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρίνισε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο Σταϊνμάιερ θα κάνει μια επίσκεψη-αστραπή στο Κίεβο πριν μεταβεί στη Μόσχα, για την πρώτη επίσκεψη οιουδήποτε ανώτερου Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις αρχές της χρονιάς.

Σύμφωνα με τον Σέφερ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στις επαφές του θα συζητήσει επίσης σχετικά με τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις συνομιλίες που διεξάγονται για αυτό εντός της καθορισμένης χρονικής προθεσμίας, δηλαδή έως την 24η Νοεμβρίου.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου