ΔΙΕΘΝΗ

«Εναέριο μπλόκο» στη Ρωσία – Δεκάδες χώρες απαγορεύουν την είσοδο σε ρωσικά αεροσκάφη

εναέριο-μπλόκο-στη-ρωσία-δεκάδες-126644

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Δύσης κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεροσκάφη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στον σχετικό χάρτη που δημοσίευε νωρίτερα σήμερα το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, παρουσιάζονταν δώδεκα χώρες που είχαν λάβει μια τέτοια απόφαση.

Μέσα σε λίγες ώρες ωστόσο, ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σημαντικά.

Πλέον, το απόγευμα της Κυριακής, συνολικά σχεδόν 25 χώρες έχουν ανακοινώσει ότι κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη, είτε εκείνα είναι κρατικά, είτε επιχειρηματικά (αερογραμμών), είτε ιδιωτικά.

Ποιες χώρες έλαβαν την απόφαση

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες που είχαν προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν οι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Ισπανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Καναδάς.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ρωσικές αερογραμμές (S7, Aeroflot κ.ά.) βρίσκονται πλέον να ακυρώνουν πτήσεις και δρομολόγια μέχρι νεωτέρας.

Σημειώνεται πως Ισπανία ήταν η τελευταία που έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές πτήσεις.

Σε ένα tweet το απόγευμα της Κυριακής, το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών ανέφερε: «Η Ισπανία θα προχωρήσει στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της για τις ρωσικές πτήσεις. Σύμφωνα με τις οδηγίες συνεργασίας που συμφωνεί η ΕΕ, το μέτρο αυτό θα επηρεάσει τις πτήσεις των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν τον ισπανικό εναέριο χώρο».

BBC, Reuters, Guardian

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου