ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση με πυραύλους από τη Λευκορωσία καταγγέλλει το ουκρανικό ΥΠΕΣ

πόλεμος-στην-ουκρανία-επίθεση-με-πυρα-126635

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, το υπουργείο εσωτερικών της Ουκρανίας καταγγέλλει επίθεση με πυραύλους από τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το βρετανικό Sky News, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με πυραύλους μικρού βεληνεκούς, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Λευκορωσία.

Μάλιστα, πρώην υφυπουργός της Ουκρανίας, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook βίντεο, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι από την επίθεση της Λευκορωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, λέγοντας πως ήταν «πολύ ουσιαστικές».

Ο Ζελένσκι τού μετέφερε πως δεν θέλει να μετακινηθούν στρατεύματα από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία και ο Λουκασένκο τον διαβεβαίωσε γι’ αυτό.

«Η Λευκορωσία μπορεί να κηρύξει σήμερα τον πόλεμο στην Ουκρανία»

«Yπάρχει πιθανότητα η Λευκορωσία να στείλει σήμερα στρατεύματα εναντίον της Ουκρανίας» δήλωσε νωρίτερα ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών Μαύρης Θάλασσας και αρχισυντάκτης του BlackSeaNews, Αντρέι Κλιμένκο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Unian.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας να αποφασίσει τις επόμενες ώρες για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεών της στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας» γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ουκρανός αναλυτής.

«Αυτό σημαίνει τη χρήση όλων των δυνάμεων και των μέσων της Λευκορωσίας εναντίον των αμυντικών μας δυνάμεων. Ο μόνος λόγος για μια τέτοια απόφαση θα είναι ότι ο Λουκασένκο εξαρτάται πλήρως, μεταξύ άλλων και σε θέματα δικής του ασφάλειας, από τον Πούτιν» γράφει ο Κλιμένκο.

Εικόνα αρχείου

Σύμφωνα με τον ουκρανό αναλυτή, αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα συνιστά τραγωδία ιστορικών διαστάσεων.

«Μια τέτοια απόφαση δεν θα λαμβάνει υπόψη την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, η οποία συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Λευκορώσοι και Ουκρανοί δεν έχουν πολεμήσει ποτέ ο ένας εναντίον του άλλου στην ιστορία. Είμαστε αδελφικοί λαοί και δεν μπορούμε να πολεμήσουμε. Αν παρθεί και εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, θα είναι άλλη μια τραγωδία ιστορικών διαστάσεων στα χέρια του Πούτιν και του Λουκασένκο» τονίζει ο Κλιμένκο.

Σημειώνει, επίσης, ότι οι Λευκορώσοι μπορεί να μην ξέρουν πού πάνε και μπορεί να μην κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Σημαντικό: ο στρατός της Λευκορωσίας μπορεί να μην καταλαβαίνει πού πάει. Ο τηλεοπτικός αέρας είναι γεμάτος προπαγάνδα για φανταστικούς «Ναζί» και μπορεί να μην τους εξηγηθούν τα καθήκοντα και να μην καταλάβουν πολλά από αυτά που συμβαίνουν. Μπορεί να μην ξέρουν για τις μεγάλες απώλειες των Ρώσων εδώ. Πρέπει να τηλεφωνήσετε και να γράψετε σε όλους τους γνωστούς στη Λευκορωσία, να τους μιλήσετε γι’ αυτό και να τους ζητήσετε να μην πολεμήσουν εναντίον Ουκρανών» λέει στην ανάρτησή του ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών Μαύρης Θάλασσας.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου