ΔΙΕΘΝΗ

Διαβουλεύσεις του μετεκλογικού συνασπισμού στο Κόσοβο ενόψει της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής

διαβουλεύσεις-του-μετεκλογικού-συνα-126346

Στην έδρα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου (DSK) στη Βουλή είναι σε εξέλιξη συνάντηση των αρχηγών του μετεκλογικού συνασπισμού Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου – Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου – Πρωτοβουλία για το Κόσοβο (DSK-ABK-IK), Ισα Μουστάφα, Ραμούς Χαραντινάι και Φατμίρ Λιμάι, με θέμα την προετοιμασία της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής.

Στη συνάντηση εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο συμμετοχής του κινήματος Αυτοδιάθεση στη μελλοντική κυβέρνηση του Κοσόβου, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Πρίστινας.

«Ο συνασπισμός DSK-ABK-IK συμφώνησε μέρος της κυβέρνησης του Κοσόβου να γίνει και το κίνημα Αυτοδιάθεση» ανέφερε στην εφημερίδα Μπλιτς της Πρίστινας πηγή από τη συνάντηση.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται ότι έχουν παρέλθει τρεις μήνες από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο και ότι δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί οι θεσμοί.

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής. Στην πραγματικότητα θα συνεχιστεί η συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου και θα εκλεγούν ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του Σώματος. Στις 17 Ιουλίου είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής ο Ίσα Μουστάφα, αλλά το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Χασίμ Θάτσι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία.

Η πολιτική κρίση εξακολουθεί να κρατά το Κόσοβο όμηρο μιας εννοιολογικής σύγκρουσης, αναφέρεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται ότι ένας προεκλογικός συνασπισμός, με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι (που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές) σε συνεργασία με ορισμένα μικρότερα κόμματα θέλει να παραμείνει στην εξουσία και ένας μετεκλογικός συνασπισμός που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά όχι την απόλυτη νομιμότητα, την οποία δεν του έδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο θέλουν να διοικήσουν τη Βουλή και την κυβέρνηση.

Το θέμα είναι, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ποιος θα αποδεχθεί και ποιος θα απορρίψει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή και αυτό αφορά και τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος θα συγχαρεί ή δεν θα συγχαρεί τον νέο πρόεδρο του Σώματος και θα αποφασίσει έτσι αν αναγνωρίζει τον νέο πρόεδρο ή αν το Κόσοβο θα προχωρήσει σε νέες εκλογές.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου