ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Τρεις εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας στον κατάλογο των νέων κυρώσεων

εε-τρεις-εταιρείες-πετρελαίου-της-ρωσ-126338

Η ΕΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας τη Δευτέρα, παρά την εύθραυστη εκεχειρία στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει απειλήσει ακόμη και με αποκλεισμό του εναέριου χώρου της για ευρωπαϊκές πτήσεις, ως απάντηση στις νέες κυρώσεις.

«Το πακέτο των κυρώσεων πρόκειται να εφαρμοστεί τυπικά από τα κράτη μέλη μέσω μιας έγγραφης διαδικασίας αργότερα σήμερα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν στους δημοσιογράφους.

Οι κυρώσεις θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ αύριο το αργότερο, πρόσθεσε η Χάνσεν.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ τόνισε τη Δευτέρα πως η εκεχειρία η οποία έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας και τους φιλορώσους αυτονομιστές δεν επαρκεί, καθώς άλλα ζητήματα, ανάμεσά τους ο έλεγχος των συνόρων και η ανταλλαγή αιχμαλώτων, χρειάζεται επίσης να διευθετηθούν.

«Δεν πρόκειται μόνο για αυτό το ένα ζήτημα, την εκεχειρία. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος πραγμάτων τα οποία συμφωνήθηκαν και τα οποία χρειάζεται να εφαρμοστούν, όχι μόνον η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Όσο κι αν όλοι θέλουμε η εκεχειρία να τηρηθεί από όλες τις πλευρές, υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως ο έλεγχος από τον ΟΑΣΕ, η ανταλλαγή αιχμαλώτων και ομήρων, η φρούρηση των συνόρων και η έναρξη ενός διαλόγου—υπάρχουν πολλά περισσότερα από απλώς το να τηρείται η εκεχειρία», σημείωσε.

Κυρώσεις σε ενεργειακές επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε τις σημαντικές ενεργειακές επιχειρήσεις Rosneft, Transneft και Gazprom Neft στον κατάλογο των δημόσιων επιχειρήσεων της Ρωσίας οι οποίες αντιμετωπίζουν κυρώσεις και δεν θα τους επιτρέπεται να αντλούν κεφάλαια ή να δανείζονται από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, δήλωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι κυρώσεις της ΕΕ πάντως δεν περικλείουν τον τομέα του φυσικού αερίου και ιδίως την δημόσια Gazprom, τη μεγαλύτερη στον κόσμο σε όρους παραγωγής αερίου παγκοσμίως, που αποτελεί επίσης τον μεγαλύτερο προμηθευτή αυτού του καυσίμου για την Ευρώπη.

Γενικά, οι κυρώσεις της ΕΕ που αφορούν την άντληση κεφαλαίων στα κράτη μέλη της και επιβάλλονται στις ρωσικές επιχειρήσεις θα ισχύσουν για εταιρείες ο κύκλος εργασιών των οποίων υπερβαίνει το 1 τρισεκ. ρούβλια (26,95 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ, 20,8 δισεκ. ευρώ) και προκύπτει κατά το 50% ή περισσότερο από την πώληση ή από τη μεταφορά πετρελαίου, είπε ο διπλωμάτης.

Οι κυρώσεις αυτές θα εγκριθούν εκτός εάν κάποια από τις κυβερνήσεις εγείρει ενστάσεις στη συμφωνία έως τις 16:00 [ώρα Ελλάδας]. Η συμφωνία για τις κυρώσεις είχε ήδη επιτευχθεί από τους πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών της ΕΕ το βράδυ της Παρασκευής.

Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ αφού δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που πιθανότατα θα γίνει τα μεσάνυχτα.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου