ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κλίντον και Τραμπ προηγούνται στις δημοσκοπήσεις στην Αΐόβα

ηπα-κλίντον-και-τραμπ-προηγούνται-στι-126013

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ένα προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι του γερουσιαστή από το Τέξας Τεντ Κρουζ, ενώ Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι στην τελευταία σημαντική δημοσκόπηση πριν από τις προκριματικές εκλογές, που γίνονται σήμερα στην Αϊόβα.

Η μάχη για το χρίσμα των υποψήφιων προέδρων ξεκινάει παραδοσιακά σε αυτή την μικρή Πολιτεία, που είναι προπύργιο λευκών, αγροτών και πιστών της Ευαγγελικής εκκλησίας.

Για το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, η δημοσκόπηση της Des Moines Register / Bloomberg Politics δίνει στον 69χρονο δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα 28% και στον 44χρονο υπερσυντηρητικό Κρουζ 23%. Ο επίσης 44χρονος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο από την Φλόριντα είναι στο 15%, και ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον πιο πίσω, στο 10%.

Στους Δημοκρατικούς, η 68χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Σοσιαλιστή γερουσιαστή από το Βερμόντ, του 74χρονου Μπέρνι Σάντερς (45% έναντι 42%). Το περιθώριο σφάλματος είναι οι 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε άλλες πρόσφατες έρευνες στην Αϊόβα, ο Τραμπ συγκέντρωνε άνω του 30%. Από την πλευρά των Δημοκρατικών, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ψηφοφόροι της Αϊόβα, όπως και του Νιού Χάμσιρ, της επόμενης Πολιτείας που θα ψηφίσει, στις 9 Φεβρουαρίου, θα είναι ικανοποιημένοι με όποιον και αν νικήσει.

Κλίντον και Σάντερς έχουν και οι δύο εξαιρετικά υψηλές ευνοϊκές βαθμολογίες μεταξύ πιθανών Δημοκρατικών ψηφοφόρων (81% για την Κλίντον, 82% για τον Σάντερς).

Για τους Ρεπουμπλικάνους, τα θερμά συναισθήματα προς τους κορυφαίους υποψηφίους δεν είναι καθολικά: 50% έχει θετική άποψη για τον Τραμπ, 65% για τον Κρουζ, 70% για τον Ρούμπιο και 72% για τον Κάρσον. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι (Κρίστι, Τζεμπ Μπους κα) έχουν θετικές αξιολογήσεις κάτω του 50%.

Η δημοσκόπηση των Des Moines Register / Bloomberg Politics είναι συνήθως η τελευταία μεγάλη έρευνα πριν από τις προκριματικές στην Αϊόβα, και παρακολουθείται στενά λόγω της ιστορικής ακρίβειάς της.

Οι περισσότεροι, πάντως, περιμένουν να δουν πώς θα τα πάει στις πρώτες ψηφοφορίες ο ανεκδιήγητος Τραμπ. Κάποιες προτάσεις του, από την υπόσχεση να στήσει τεράστιο τείχος γύρω από την χώρα ως την απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων έχουν σοκάρει πολλούς στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του είναι ότι κάθε φορά που κάνει τέτοιες δηλώσεις ο Τραμπ, αυξάνονται τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. Λίγοι πίστευαν ότι θα εξακολουθούσε να είναι στην κούρσα αυτή τη στιγμή αλλά να που είναι, παρασύροντας ολόκληρο το κόμμα προς τα πολύ Δεξιά.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου