ΔΙΕΘΝΗ

Ο 91χρονος Χένρι Κίσινγκερ κάνει το τελευταίο του μάθημα εξωτερικής πολιτικής: Ομπάμα, γίνε πλανητάρχης

ο-91χρονος-χένρι-κίσινγκερ-κάνει-το-τελε-123524

Η τελευταία φορά που βρέθηκε σε κάποιο κυβερνητικό πόστο ήταν το 1977. Ο ίδιος ωστόσο παραμένει στο επίκεντρο ως σημείο αναφοράς μια ολόκληρης ψυχροπολεμικής εποχής και επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο, πλούσιο σε μαθήματα εξωτερικής πολιτικής

Ο 91χρονος σήμερα Χένρι Κίσινγκερ επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο ύμνο στη «Realpolitik» που ο ίδιος είχε άλλωστε «τιμήσει» στο πλευρό των προέδρων Νίξον και Φορντ τη δεκαετία του 1970.

Μέσα από τις 432 σελίδες του νέου του 17ου βιβλίου με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Παγκόσμια Τάξη» («World Order»), ο 91χρονος Κίσινγκερ έρχεται να υπερασπιστεί την… παγκόσμια τάξη που βάλλεται πανταχόθεν και να παραδώσει μαθήματα εξωτερικής πολιτικής, αφήνοντας αιχμές εναντίον του «αμφίθυμου» και «διστακτικού» Μπαράκ Ομπάμα.

Η χρονική στιγμή της έκδοσης δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη. Η Γηραιά Ηπειρος αποδυναμωμένη και εγκλωβισμένη στην κρίση, οι ΗΠΑ διστακτικές, η Μέση Ανατολή βυθισμένη στο χάος, η Κίνα να δυναμώνει και η Ρωσία να δείχνει τα δόντια της.

Ο μονοπολικός κόσμος, όπως διαμορφώθηκε μετά την πτώση του Τείχους και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πλέον δείχνει να φτάνει στο τέλος του, και ο Κίσινγκερ σπεύδει σε… διάσωσή του, με κριτήριο τον ρεαλισμό που πάντα τον διέκρινε. Είναι ακριβώς άλλωστε αυτή η προσήλωση στον ρεαλισμό που τον βοήθησε να επιβιώσει ως παιδί Εβραίων στη χιτλερική Γερμανία και έπειτα να ξεχωρίσει: στη Νέα Υόρκη ως φοιτητής, στο Χάρβαντ ως ακαδημαϊκός και από εκεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Οι πολιτικοί φοβούνται να πάρουν ρίσκα

Στο νέο του βιβλίο ο Κίσινγκερ μιλάει χωρίς περιστροφές. Οι πολιτικοί πλέον φοβούνται να πάρουν ρίσκα, λέει, και η ψηφιακή εποχή τα έχει φέρει έτσι ώστε η υπερπληθώρα των πληροφοριών να κυριαρχεί πάνω στη γνώση και τη σοφία.

Ο 91χρονος υποστηρίζει το άνοιγμα των ΗΠΑ προς την Κίνα και καλεί την Ουάσιγκτον να επιστρέψει σε ηγετικό ρόλο ως πραγματικά μεγάλη δύναμη που χτίζει συμμαχίες με φίλους (αλλά και με εχθρούς). Δεν παραλείπει ωστόσο να εκφράσει και τον σεβασμό του προς τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, που «οδήγησε τις ΗΠΑ με θάρρος, αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα σε μια περίοδο αστάθειας».

Τι λέει για τους ισλαμιστές

Παράλληλα με την έκδοση του βιβλίου του ο Kissinger έδωσε μια σειρά από συνεντεύξεις, μεταξύ των οποίων και αυτή στον Scott Simon του NPR. Στη διάρκεια αυτής αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – σε δύο σημαντικά διεθνή ζητήματα, το Ισλαμικό Κράτος ή ISIS και τη θέση της Ρωσίας σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.

Όσον αφορά το ISIS ανέφερε: «Έκοψαν το λαιμό ενός Αμερικανού στην τηλεόραση. Αυτό αποτελεί προσβολή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία απαιτεί να αποδειχθεί ότι αυτό δεν είναι μια ελεύθερη πράξη. Υποστηρίζω σθεναρά μια ισχυρή επίθεση στο ISIS για μια περίοδο άμεσα συνδεδεμένη με τη δολοφονία του Αμερικανού.»

Και συνεχίζει: «Στη συνέχεια, πρέπει να πάμε στο πρόβλημα του μεγάλου βεληνεκούς. Νομίζω ότι όταν έχουμε να κάνουμε με μια οντότητα, όπως το ISIS, δεν θα πρέπει να εισχωρήσουμε σε μια κατάσταση στην οποία μπορούν να μας οδηγήσουν με τη δημιουργία χερσαίων δυνάμεων. Αλλά θα πρέπει να θέσουμε τους στρατηγικούς στόχους που θα ματαιώσουν κάθε στόχο που έθεσαν, κάτι το οποίο θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε με την ισχυρότερη αεροπορική δύναμη. Και τότε, αν μπορούμε να επιστρατεύσουμε άλλες χώρες, ή άλλες περισσότερο τοπικές ομάδες προκειμένου να ασχοληθούν με τις συγκρούσεις επί εδάφους, θα μπορούσαμε ρεαλιστικά να τους καταστρέψουμε.»

Το Ιράν θέλει να χτίσει μια νέα περσική αυτοκρατορία

O βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας θεωρεί πως το Ιράν είναι πολύ ισχυρό και αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα από το ISIS σε στρατηγικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί το ISIS είναι ακόμα μια «μικρή επιθετική ομάδα τυχοδιωκτών» η οποία θα πρέπει να κατακτήσει όλο και περισσότερο έδαφος για να μπορέσει να γίνει μια στρατηγική, μόνιμη πραγματικότητα κατά τον Κίσινγκερ. Αντίθετα, το Ιράν έχει ενεργοποιήσει μια σιιτική ζώνη από την Τεχεράνη στη Βηρυτό μέσω της Βαγδάτης, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας νέας περσικής αυτοκρατορίας, πάνω στις αρχές του σιιτισμού, για την κυριαρχία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παρ’όλα αυτά ο Xένρυ Κίσινγκερ θεωρεί πως η διαμάχη με το ISIS είναι περισσότερο διαχειρίσιμη από μια αντιπαράθεση με το Ιράν.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου