ΔΙΕΘΝΗ

Business Insider: Πώς η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας μοιάζει με το ελληνικό Grexit

business-insider-πώς-η-ανεξαρτητοποίηση-της-σκωτία-123511

Για τον εξειδικευμένο αναλυτή των γεωπολιτικών φαινομένων, Ίαν Μπρέμερ τα πάντα συσχετίζονται με τα… πάντα. Άλλωστε όσο και αν ο κόσμος μοιάζει να είναι διαιρεμένος σε μικρά κομμάτια, αν τα ενώσεις όλα μαζί φτιάχνεις μια συνολική εικόνα.

Η προσπάθεια μιας μεγάλης μερίδας Σκωτσέζων να αποσχιστούν από τη Μεγάλη Βρετανία, κατά τον Μπρέμερ, μοιάζει απίστευτα με την περίοδο που η Ελλάδα ετοιμαζόταν να φύγει άρον άρον από την Ευρωζώνη. Ο Μπρέμερ εξηγεί στο Business Insider το σκεπτικό του: «Αν θυμάστε καλά όλοι οι αναλυτές την περίοδο που η Ελλάδα κινδύνευε να βγει εκτός της ζώνης του ευρώ, σημείωναν πως αν αυτό συμβεί τότε η κρίση θα μετακινηθεί και σε άλλες χώρες. Το ίδιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή και με τη Σκωτία. Αν φύγει από τη Μ. Βρετανία, τότε είναι πιθανό να δούμε παρόμοιες αποσχιστικές τάσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Κατά τον Μπρέμερ το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να φέρει αντιμέτωπους με ένα ξαφνικό τετελεσμένο. Κοινώς: δεν πιστεύει ότι η πλειοψηφία θα ψηφίσει «ΝΑΙ». Αν, όμως, το κάνει τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ανάλογες κινήσεις και σε άλλες χώρες.

Στην Ισπανία, επί παραδείγματι, παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στη Σκωτία, καθώς το θέμα της ανεξάρτητης Καταλονίας είναι πάντα ανοιχτό. Παρά τις μερικές ελευθερίες που έχουν λάβει οι Καταλανοί από την κεντρική εξουσία, πάντα έχουν κατά νου την απόσχιση από το κράτος της Μαδρίτης.

Το ίδιο ισχύει και για τους Βάσκους που βρίθει από υμνητές της απόσχισης από την Ισπανία και οι οποίοι ζητούν να διεξαχθεί στα μέρη τους αντίστοιχο δημοψήφισμα. Παρόμοιες «φωτιές» μπορούν να ανάψουν από τους Ολλανδούς της Φλάνδρας και τους Βενετούς στην Ιταλία.

«Όλα αυτά θα δημιουργούσαν μια περίεργη ανακατωσούρα στην Ευρώπη που κανείς δεν γνωρίζει σε ποια μονοπάτια θα οδηγούσε», σημειώνει με νόημα ο Μπρέμερ.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου