ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση για θεματικό πάρκο με χίλιους κροκόδειλους στη Λάρνακα

πρόταση-για-θεματικό-πάρκο-με-χίλιους-122557

Στην αρχή όλοι νόμιζαν ότι επρόκειτο περί φάρσας, Όταν όμως ένας ισραηλινός επιχειρηματίας κατέθεσε επισήμως επενδυτική πρόταση στο κυπριακό υπουργείο Γεωργίας και προσωπικά στον υπουργό Ν. Κούγιαλη με σκοπό να μεταφέρει από το Ισραήλ, ούτε έναν ούτε δύο, αλλά χίλιους κροκόδειλους στην Κύπρο, άρχισαν αμέσως οι πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ο ισραηλινός εκτροφέας άγριων ερπετών σε συνεργασία με κυπρίους επιχειρηματίες πρότειναν τη δημιουργία ενός θεματικού, όπως το χαρακτήρισαν, πάρκου στην περιοχή της κοινότητας Ψεματισμένου, στην επαρχία της Λάρνακας με τεχνητές λίμνες και μέσα σ΄αυτές θα τοποθετήσει τους χίλιους κροκόδειλους. Τώρα θα πείτε γιατί δεν αφήνει τους κροκόδειλους του στο Ισραήλ και θέλει να τους μεταφέρει στην Κύπρο; Επειδή στο Ισραήλ απαγορεύθηκε δια νόμου η σφαγή κροκοδείλων (για τσάντες, παπούτσια, ζώνες κτλ) και ο άνθρωπος ήθελε να μεταφέρει την επιχείρησή του κάπου αλλού και το πιο κοντινό σημείο είναι η Κύπρος. Άλλωστε με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο, πίστευε ότι η κάθε επένδυση ακόμα και αυτή των κροκοδείλων θα ήταν αποδεκτή.

Μάλιστα πρότεινε ειδική… ράτσα κροκοδείλων που δεν είναι άλλοι από τους κροκόδειλους του Νείλου, που το μήκος τους μπορεί να φθάσει και τα πέντε μέτρα και το βάρος τους τα 1.000 κιλά. Έδωσε και «τεχνικές» προδιαγραφές, σημειώνοντας ότι για τη διατροφή του κάθε ένα κροκόδειλου απαιτείται καθημερινά ένα κιλό κρέας, δηλαδή καταναλώνει περίπου ένα κοτόπουλο ημερησίως. Στοιχίζει περί τα 2.000 ευρώ ο ένας, γεννά στην άμμο έως και 30 αβγά που δεν επωάζει όμως.

Ο υπουργός Γεωργίας αιφνιδιάστηκε και αυτός από την επενδυτική πρόταση με τους κροκόδειλους, θεώρησε προφανώς ότι πρόκειται για έργο ανάπτυξης και έδωσε οδηγίες στις κτηνιατρικές υπηρεσίες να μελετήσουν την ισραηλινή πρόταση, ώστε να αδειοδοτηθεί η μονάδα και να θεσπίσουν αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που να κατοχυρώνουν την ασφαλή λειτουργία της μονάδας για τους επισκέπτες, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Γιατί εάν δραπετεύσει ένας τέτοιος κροκόδειλος σε κατοικημένη περιοχή, τότε αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί. Αμέσως η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο σ΄όλα τα κυπριακά ΜΜΕ.

Έλα όμως που οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όσο κι αν έψαξαν δεν βρήκαν κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει την εκτροφή κροκοδείλων ή άγριων ερπετών και έτσι επεξεργάζονται τώρα νομοσχέδιο που εάν δοθεί το πράσινο φως, να διασφαλίζει τα θεματικά πάρκα.

Έπεσαν ήδη και μερικές προτάσεις όπως να τεθεί ηλεκτρονική σήμανση στους κροκόδειλους ώστε να τους ανακαλύπτουν ηλεκτρονικά (κάτι σαν τα βραχιολάκια των φυλακισμένων που παίρνουν άδεια) όπου κι αν βρίσκονται, κάτι όμως που θεωρήθηκε επικίνδυνο γιατί αφενός ποιος θα τους τοποθετήσει την ηλεκτρονική σήμανση και αφετέρου οι πάντες αναγνώρισαν τους κινδύνους από τέτοια ενέργεια.

Ο ισραηλινός που έκανε την επενδυτική πρόταση έδωσε και συνέντευξη τύπου στη Λευκωσία λέγοντας ότι θα δημιουργήσει τρεις τεχνικές λίμνες και θα φυτευτούν σ΄αυτές 10.000 δένδρα.

Πάντως το κοινοτικό συμβούλιο Ψεματισμένου επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος και προέταξε λόγους ασφαλείας. Επιφυλακτικοί είναι και Οικολόγοι, ενώ το Κόμμα για τα Ζώα (στην Κύπρο υπάρχει και τέτοιο κόμμα) τοποθετήθηκε αρνητικά.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου