ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Αρση της Σένγκεν θα μπορούσε να διαταράξει την ευρωπαϊκή οικονομία

κομισιόν-αρση-της-σένγκεν-θα-μπορούσε-122344

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Πέμπτη κατά της άρσης της ισχύος της συνθήκης της Σένγκεν, επειδή κάτι τέτοιο «θα μπορούσε εν δυνάμει να διαταράξει την οικονομική ανάπτυξη».

Στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν αν τερματισθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο Σένγκεν, η οποία αμφισβητείται εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

«Μια πιο γενικευμένη άρση και μέτρα που θα αναιρούν τα επιτεύγματα της εσωτερικής αγοράς θα μπορούσαν να εν δυνάμει να διαταράξουν την οικονομική ανάπτυξη» προειδοποιεί.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης τους οικονομικούς κινδύνους -που συνδέονται με τη μαζική έλευση προσφύγων στο έδαφος της ΕΕ: «Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη τον αυξημένο αριθμό προσφύγων θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική εμπιστοσύνη, καθώς και να επιβραδύνει την κατανάλωση των νοικοκυριών».

Η Επιτροπή ζητεί συνεπώς «να ξεπεραστούν στο επίπεδο της ΕΕ οι μείζονες πολιτικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Ο χώρος Σένγκεν είναι μια ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας, στο εσωτερικό της οποίας οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν καταργηθεί για τους ταξιδιώτες. Περιλαμβάνει 26 χώρες, οι 22 από τις οποίες ανήκουν στην ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή, έξι χώρες έχουν αποκαταστήσει προσωρινούς ελέγχους: πέντε (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία) με την ελπίδα να ελέγξουν καλύτερα τις ροές των μεταναστών και μία (Γαλλία) ως αντίδραση στην τρομοκρατική απειλή.

Η μέγιστη διάρκεια που μπορεί να έχει η αποκατάσταση προσωρινών ελέγχων είναι έξι μήνες, περίοδος που φθάνει σύντομα στο τέλος της για μερικές χώρες, ενώ οι μεταναστευτικές ροές δεν φαίνεται να επιβραδύνονται.

Η ΕΕ εξετάζει κατά συνέπεια μια κατ’ εξαίρεσιν παράταση για έως δύο χρόνια για ορισμένες χώρες.

Αβραμόπουλος: Η Σένγκεν διαθέτει κανόνες που θα την προστατεύσουν

«Η Συνθήκη Σένγκεν διαθέτει κανόνες που λειτουργούν προληπτικά σε καταστάσεις κρίσης και μπορούν να την προστατέψουν» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο ραδιόφωνο της Rai.

«Κάποιες χώρες μέλη υιοθέτησαν και πάλι ελέγχους στα σύνορά τους, κάτι που επιτρέπεται μόνον ως προσωρινή λύση, υπό πραγματικά εξαιρετικές συνθήκες» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας: «Η ταυτοποίηση, καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων, όσο και τα τεστ ασφάλειας είναι, πάντως, ιδιαίτερα σημαντικά».

Ο ευρωπαίος επίτροπος κατέστησε σαφές ότι «η μεταναστευτική κρίση αποτελεί, περισσότερο από κάθε τι άλλο, ένα τεστ για τις ευρωπαϊκές αξίες» και επεσήμανε ότι «Ιταλία και Ελλάδα υπόκεινται σε μεγάλη πίεση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το έχουν κατανοήσει».

«Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να τύχουν υποστήριξης από τη στιγμή που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τους επόμενους μήνες η μεταναστευτική πίεση αναμένεται να αυξηθεί» συμπλήρωσε.

«Οι δύο χώρες, όμως, έχουν και μία υποχρέωση: Να καταστήσουν λειτουργικά τα hotspots, τα οποία πρέπει να ανοίξουν το γρηγορότερο δυνατό. Κάτι για το οποίο γνωρίζουμε ότι καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ιταλία», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου