ΔΙΕΘΝΗ

Εκκληση του ΠΟΥ για αποστολή ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας

εκκληση-του-που-για-αποστολή-ιατρικής-121257

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του μετά από αναφορές για επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ανησυχούμε πολύ για τις αναφορές για επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις», δήλωσε o γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Απαιτείται σεβασμός

«Η ιερότητα και η ουδετερότητα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των προμηθειών, των μεταφορών και των εγκαταστάσεων για ασθενείς, και το δικαίωμα στην ασφαλή πρόσβαση στην περίθαλψη πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται», είπε.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε την έκκλησή του για τη δημιουργία διαδρόμων για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως της μεταφοράς οξυγόνου, τα αποθέματα του οποίου στην Ουκρανία είναι πολύ χαμηλά.

Αποστολή υλικού

Μια πρώτη αποστολή ιατρικού εξοπλισμού του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών κιτ, πρόκειται να φτάσει στην Πολωνία σήμερα, είπε.

Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε ένα περιστατικό την περασμένη εβδομάδα, μια επίθεση με βαριά όπλα σε νοσοκομείο που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε 10, μεταξύ των οποίων έξι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Στο Χάρκοβο

Ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει επί του παρόντος αρκετές άλλες αναφερόμενες επιθέσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς την Τετάρτη, οι ουκρανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν στο Χάρκοβο και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο της δεύτερης σημαντικότερης πόλης της χώρας, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Περίπου 660.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί «ραγδαία», προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου