ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα στο «Top 5» των εμπόρων όπλων

η-κίνα-στο-top-5-των-εμπόρων-όπλων-124

Η Κίνα εκτοπίζει τη Μεγάλη Βρετανία από την 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγέων όπλων. Αισθητή μείωση παραγγελιών καταγράφεται στην Ελλάδα, που ήταν ο κύριος αγοραστής γερμανικών εξοπλισμών.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) με έδρα τη Στοκχόλμη, η Κίνα συμπεριλαμβάνεται πλέον στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων σε όλον τον κόσμο. Η έκθεση του SIPRI, που βασίζεται σε στοιχεία για το χρονικό διάστημα 2008- 2012, καταδεικνύει μία εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών οπλικών συστημάτων από την Κίνα, η οποία καταφέρνει έτσι να εκτοπίσει από την πρώτη πεντάδα τη μεγάλη Βρετανία. Είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που αλλάζει η σύνθεση του σχετικού «Top 5».

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές κινεζικών όπλων αυξήθηκαν κατά 162% σε σχέση με την περίοδο 2003-2007. Κύρια αιτία της κατακόρυφης ανόδου είναι, σύμφωνα με το SIPRI, η εντυπωσιακή αύξηση παραγγελιών από το Πακιστάν, το οποίο καταλαμβάνει από κοινού με τη Νότια Κορέα την τρίτη θέση στις εισαγωγές όπλων παγκοσμίως, μετά την Ινδία και την Κίνα.

Η Ελλάδα ήταν ο βασικότερος αγοραστής γερμανικών όπλων σύμφωνα με το SIPRI

Κάμψη των ελληνικών εξοπλισμών

Παρά την αξιοσημείωτη αύξηση στις παραγγελίες με αποδέκτη την Κίνα, αυτές αποτελούν μόλις το 5% των εξαγωγών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη σχετική κατάταξη του SIPRI την πρώτη θέση εξακολουθούν να κατέχουν οι ΗΠΑ με εξαγωγικό μερίδιο 30%, ακολουθούμενες από τη Ρωσία (26%), τη Γερμανία (7%) και τη Γαλλία (6%).

Σημαντικό στοιχείο ελληνικού ενδιαφέροντος είναι, σύμφωνα με τη ίδια έκθεση, η μείωση κατά 61% των ελληνικών εξοπλισμών, με τη χώρα να υποχωρεί από την τέταρτη στη δέκατη πέμπτη θέση των εισαγωγέων. Παρ΄όλα αυτά, παρέμεινε ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας στην περίοδο 2008-2012. Η Ελλάδα εξακολουθεί να απορροφά το 10% των γερμανικών εξαγωγών όπλων.

Κατά τα άλλα, μειωμένες κατά 20% εμφανίζονται οι εισαγωγές όπλων στις ευρωπαϊκές χώρες, ως συνέπεια της δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης πολλών από αυτές. Ωστόσο οι παγκόσμιες πωλήσεις οπλικών συστημάτων αυξήθηκαν κατά 17%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του SIPRI.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου