ΔΙΕΘΝΗ

Παρέμβαση της Διεθνούς Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα πυρηνικά της χώρας

παρέμβαση-της-διεθνούς-επιτροπή-ατομ-118872

Το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υιοθέτησε σήμερα Πέμπτη απόφαση με την οποία καλεί την Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες κατά των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων» που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του πολέμου που μαίνεται.

Το κείμενο της απόφασης υποβλήθηκε από την Πολωνία και τον Καναδά και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην έδρα του οργανισμού του ΟΗΕ στην Βιέννη.

Παράλληλα, το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ζητά ουκρανικό έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Μόνο δύο αρνητικές ψήφοι καταγράφηκαν κατά την ψηφοφορία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Το Συμβούλιο αναφέρει στο κείμενο της απόφασης ότι «καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας».

26 χώρες ψήφισαν το κείμενο καταγγελίας κατά της Ρωσίας, για την επέμβαση στην Ουκρανία
Είκοσι έξι χώρες υπερψήφισαν το κείμενο καταγγελίας της Ρωσίας και δύο ψήφισαν κατά, ενώ καταγράφηκαν πέντε αποχές, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές. Οι αρνητικές ψήφοι ανήκουν στην Ρωσία και την Κίνα. Το Πακιστάν, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και το Βιετνάμ απείχαν. Το Μεξικό και του Μπουρούντι απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου