ΔΙΕΘΝΗ

Σκωτία: υποχωρεί η δυναμική του «ναι», σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

σκωτία-υποχωρεί-η-δυναμική-του-ναι-σ-118079

Μία ακόμα δημοσκόπηση, αυτή τη φορά από το Yougov, δίνει προβάδισμα του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας, μία μόλις εβδομάδα προτού ανοίξουν οι κάλπες.

Το 52% των ερωτηθέντων θέλει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι 48% που προτιμά την ανεξαρτησία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.268 ατόμων το διάστημα 9-11 Σεπτεμβρίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιμέρους ευρήματα. Για πρώτη φορά σε έρευνα το «ναι» προηγείται σε μία μόνο ηλιακή ομάδα, αυτή μεταξύ 25-39 ετών.

Επιπλέον, παρουσιάζεται μια κάμψη στον βαθμό εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Άλεξ Σάλμοντ, του πρώτου υπουργού της Σκωτίας και ηγέτη του SNP.

O Σάλμοντ συγκεντρώνει ποσοστό 38% (από 42%), ενώ ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται στο 35%.

Ο Μπράουν, ο τελευταίος πρωθυπουργός των Εργατικών, παρενέβη ενεργά στην υπόθεση του δημοψηφίσματος πριν από λίγες μέρες.

Με άρθρο του σε βρετανική εφημερίδα σημείωνε ότι η οικονομική πολιτική του συντηρητικού πρωθυπουργού Κάμερον είναι αυτή που τροφοδοτεί τους οπαδούς της ανεξαρτησίας.

Αυξημένο στο 45% (από 37%) είναι και το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά την ανεξαρτησία. Στον αντίποδα, το 21% (από 23%) εκτιμά ότι θα γίνει πλουσιότερο σε μια ανεξάρτητη Σκωτία.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου