ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Ο πρόεδρος διέταξε τον στρατό να εντείνει τις επιχειρήσεις του κατά του ELN

κολομβία-ο-πρόεδρος-διέταξε-τον-στρατ-116330

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος διέταξε τον στρατό της χώρας να εντείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον των ανταρτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), παρόλο που η κυβέρνηση διεξάγει με την οργάνωση αυτή από το 2014 έναν διερευνητικό διάλογο με στόχο την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Διέταξα τον υπουργό Άμυνας και τους αξιωματικούς μας να εντείνουν τις επιχειρήσεις εναντίον του ELN και όλων των παρανομιών όλων των μορφών που προκαλεί η παρουσία του», είπε ο Σάντος έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση με στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στην Αράουκα, στην ανατολική Κολομβία.

Η συνεδρίαση αυτή συγκλήθηκε από τον αρχηγό του κράτους της Κολομβίας έπειτα από μια επίθεση με εκρηκτικά εναντίον μιας στρατιωτικής μονάδας που αποδόθηκε στον ELN, τη δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών στην Κολομβία, που σύμφωνα με τις αρχές διαθέτει 1.500 μαχητές.

Η κυβέρνηση και ο ELN είχαν αρχίσει τον Ιανουάριο του 2014 διερευνητικές συνομιλίες ενόψει της πραγματοποίησης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, όπως αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2012 στην Αβάνα της Κούβας με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), το μεγαλύτερο κίνημα ανταρτών της Κολομβίας στις τάξεις του οποίου σύμφωνα με την Μπογοτά βρίσκονται 7.000 μαχητές.

Για τον Σάντος, «ο ELN πλανάται οικτρά εάν νομίζει ότι με αυτού του είδους τις στρατιωτικές ενέργειες, με επιθέσεις αυτής της φύσης, θα ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη». Εάν οι αντάρτες «νομίζουν ότι (έτσι) θα προσέλθουν ισχυρότεροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυταπατώνται εντελώς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Σάντος, που είχε δηλώσει το Σάββατο ότι ο ELN οδεύει να «χάσει το τρένο της ειρήνης», εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του διότι η επίθεση στην Αράουκα δεν είχε «ευτυχώς ούτε νεκρούς, ούτε τραυματίες».

Ο ELN, που ιδρύθηκε το 1964 και εμπνέεται από τη θεολογία της απελευθέρωσης, την επανάσταση της Κούβας και τη δράση του Τσε Γκεβάρα, συνεχίζει τις επιχειρήσεις του, αντίθετα με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC, που εφαρμόζουν από τον Ιούλιο μονομερή εκεχειρία.

Εξάλλου ο Σάντος τόνισε ότι η κυβέρνηση «απαιτεί» να απελευθερωθούν δύο όμηροι του ELN, «ο δεκανέας (Χάιρ δε Χεσούς) Βιγιάρ και ο πολίτης Ραμόν (Χοσέ) Καμπράλες» πριν καν «αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των FARC είπε προ ημερών στην Αβάνα ότι η ειρήνη στην Κολομβία θα μείνει μισή, εάν ο ELN δεν αρχίσει επίσης διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. «Ο ELN δεν μπορεί να μείνει εκτός της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε ο Ιβάν Μάρκες.

Ο πόλεμος στην Κολομβία διαρκεί πάνω από μισό αιώνα κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 220.000 ανθρώπους, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι χαρακτηρίζονται αγνοούμενοι και έξι εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου