ΔΙΕΘΝΗ

Μούιζνιεκς: Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία

μούιζνιεκς-σοβαρές-παραβιάσεις-ανθρ-116180

Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι σήμερα κατήγγειλε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του σε Κίεβο, Μόσχα και Συμφερόπολη.

Ολοκληρώνοντας την διερευνητική αποστολή του στο Κίεβο, στη Μόσχα και στη Συμφερόπολη (7η-12η Σεπτεμβρίου 2014), ο επίτροπος με σύντομη δημόσια αναφορά του, υποστηρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν στην Κριμαία από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Ο επίτροπος έκανε λόγο για δολοφονίες, εξαφανίσεις, κακομεταχείριση κρατουμένων και αυθαίρετες κρατήσεις στην Κριμαία από ένοπλες ομάδες, οι οποίες, όπως σημειώνει, παραμένει ασαφές το δικαίωμα να φέρουν όπλα.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα για πιθανές παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή και την απαγόρευση των βασανιστηρίων και να εξασφαλισθεί ότι οι δράστες (των παραβιάσεων αυτών) θα λογοδοτήσουν» ανέφερε ο επίτροπος και υπογράμμισε πως «η ατιμωρησία είναι ασύμβατη με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επικαλούμενος επαφές του που είχε με τους Συνηγόρους του Πολίτη στο Κίεβο και την Μόσχα, ο επίτροπος Μούιζνιεκς εξέφρασε ανησυχία για τις διώξεις που υφίστανται δημοσιογράφοι και το κλείσιμο πολλών μέσων ενημέρωσης στην περιοχή.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η δύσκολη κατάσταση στις φυλακές της Κριμαίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν στον επίτροπο οι Συνήγοροι του Πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι με βάση έκθεση της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2013, οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Συμφερόπολης ήταν άθλιες.

Ο επίτροπος πρόκειται να δώσει την πλήρη έκθεση του στην δημοσιότητα τις προσεχείς βδομάδες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου