ΔΙΕΘΝΗ

«Ελάτε εδώ να πληρωθείτε» λέει η Αργεντινή στους κουρεμένους ομολογιούχους

ελάτε-εδώ-να-πληρωθείτε-λέει-η-αργεν-115631

Πέρασε από το Κογκρέσο της Αργεντινής ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στους «εγκλωβισμένους» – «κουρεμένους» πιστωτές της χώρας να συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά τα χρήματά τους, αλλά από τράπεζα της χώρας.

Η νέα νομοθεσία έχει ως στόχο να παρακάμψει την απόφαση του αμερικανού δικαστή Τομάς Γκριέσα, ο οποίος δικαιώνοντας τα κερδοσκοπικά funds στον αγώνα τους κατά της Αργεντινής, έδωσε εντολή στην τράπεζα Bank of New York Mellon να μην πληρώσει το ποσό των 539 εκατ. δολαρίων στους «κουρεμένους» ομολογιούχους, τουλάχιστον όχι προτού πληρωθούν τα κερδοσκοπικά funds.

Yπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα funds αποτελούν τμήμα του 7% των πιστωτών που αρνήθηκαν το «κούρεμα»-μαμούθ του 2005 και του 2010, προσφεύγοντας στην αμερικανική δικαιοσύνη, ώστε να πληρωθούν στο ακέραιο.

Παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν, το Μπουένος Αϊρες αρνείται να τους πληρώσει, επικαλούμενο την ενεργοποίηση ρήτρας που θα επιτρέψει στους «κουρεμένους» ομολογιούχους να διεκδικήσουν επίσης στο ακέραιο τα χρήματά τους.

Το Μπουένος Αϊρες θέλει λοιπόν να παρακάμψει την Bank of New York Mellon και καλεί τους πιστωτές της να εισπράξουν την επόμενη δόση (στις 30 Σεπτεμβρίου) από τράπεζα που θα τελεί υπό τον έλεγχο της κρατικής Banco de la Nacion Argentina.

Υπάρχει επίσης και μια εναλλακτική: σε περίπτωση που οι πιστωτές δεν επιθυμούν την ανάμειξη της αργεντινής τράπεζας, μπορούν να επιλέξουν τράπεζα της Γαλλίας (χώρας με αυστηρή νομοθεσία στο θέμα των κερδοσκοπικών funds) ή οποιαδήποτε άλλη τράπεζα χώρας που δεν έχει καμία σχέση με την αμερικανική νομοθεσία.

Το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει το Μπουένος Αϊρες με αυτή την κίνηση είναι ότι είναι διατεθειμένο να πληρώσει κανονικά τη συντριπτική πλειοψηφία των πιστωτών που αποδέχθηκαν το «κούρεμα», αλλά και οποιονδήποτε άλλον από το 7% υπό ανάλογους όμως όρους.

«Η Αργεντινή θέλει, μπορεί και θα πληρώσει» δήλωσε η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, υπογράφοντας το νέο νόμο. Η ίδια, καθώς η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, άσκησε κριτική στην Αντιπολίτευση που δεν στήριξε μια νομοθεσία «εθνικού χαρακτήρα».

Ωστόσο, ακόμα και η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από όσο φαίνεται.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να παρακαμφθεί η συγκεκριμένη αμερικανική τράπεζα. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Bank of New York Mellon να συνδράμει στην όλη διαδικασία, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, δεδομένου ότι δεσμεύεται από την απόφαση του δικαστή της Νέας Υόρκης.

Ο Μαξιμιλιάνο Καστίγιο, οικονομικός αναλυτής που μίλησε στο Bloomberg εξήγησε: «Είναι δύσκολο να δούμε πώς πρακτικά θα λύσει το πρόβλημα ο νέος νόμος. Στην πραγματικότητα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι πάει να λύσει.»

Μένει βέβαια να φανεί στην πράξη πόσοι από τους «κουρεμένους» πιστωτές θα δεχθούν τελικά τη νέα πρόταση και θα προσέλθουν στις 30 Σεπτεμβρίου στην τράπεζα της Αργεντινής ή σε τράπεζα της Γαλλίας για να εισπράξουν το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων. Κυρίως μένει να φανεί πόσοι από αυτούς τους ομολογιούχους μπορούν τελικά να το πράξουν χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με νέες νομικές περιπέτειες.

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα ομολογιούχων συμφερόντων Σόρος κατέθεσε πρόσφατα αγωγή κατά της Bank of New York Mellon, θεωρώντας ότι κακώς δεν τους επιτρέπεται να εισπράξουν τα χρήματά τους (από τη δόση που τώρα έχει δεσμευθεί, λόγω της δικαστικής απόφασης), δεδομένου ότι τα δικά τους ομόλογα δεν υπάγονται στο αμερικανικό δίκαιο, αλλά στο βρετανικό.

Ξεχωριστή σημασία έχει πάντως η απόφαση που ελήφθη στα Ηνωμένα Έθνη μετά από πρωτοβουλία της Αργεντινής, της G77 του ΟΗΕ και της Κίνας με την οποία ζητείται η δημιουργία νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του πλαισίου είναι να μπει φρένο στη δράση των κερδοσκοπικών funds, όταν κάποιες χώρες παλεύουν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.

Η πρόταση εγκρίθηκε από 124 χώρες-μέλη, απορρίφθηκε από 11 (τις πλέον ανεπτυγμένες του πλανήτη), ενώ 41 προτίμησαν την αποχή (μεταξύ αυτών, η Ιταλία, η Γαλλία και το Μεξικό).

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου