ΔΙΕΘΝΗ

Σαχάρα: μπήκε στην «πρίζα» το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο

σαχάρα-μπήκε-στην-πρίζα-το-μεγαλύτε-114833

Έχοντας αποφασίσει να μετατρέψει τη χώρα του σε πρωτοπόρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της εκμετάλλευσης της ηλιοφάνειας της Σαχάρας, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ του Μαρόκου εγκαινίασε πριν από λίγες μέρες το πρώτο τμήμα αυτού που σε μερικά χρόνια θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Ουαρζαζάτ, γνωστή και ως «η πύλη της ερήμου», και έως το 2018 θα μπορεί να παράγει τόση ενέργεια όση απαιτείται για την ηλεκτροδότηση περισσότερων από ένα εκατομμύριο νοικοκυριών.

Η εγκατάσταση του Ουαρζαζάτ πρόκειται επίσης να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 760.000 τόνους το χρόνο αλλά και την εξάρτηση του Μαρόκου από ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, σήμερα η χώρα των σχεδόν 34 εκατομμυρίων κατοίκων καλύπτει το 97% των ενεργειακών αναγκών της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Έπειτα από την ολοκλήρωση των έργων στο πάρκο του Ουαρζαζάτ αναμένεται πως το Μαρόκο θα καλύπτει το 42% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών.

Το συγκρότημα Noor, όπως αποκαλείται επίσημα, δεν βασίζεται στην ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία των ηλιακών πάνελ αλλά στη σχετικά νέα τεχνολογία των παραβολικών συγκεντρωτήρων (CSP) η οποία επιτρέπει τη συγκέντρωση και την παραγωγή ενέργειας τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και κατά τις ημέρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια. Παραβολικά κάτοπτρα εστιάζουν την ηλιακή ακτινοβολία σε οριζόντιους σωλήνες και ανεβάζουν τη θερμοκρασία τους κοντά στους 400 βαθμούς Κελσίου. Οι σωλήνες περιέχουν λιωμένο αλάτι, το οποίο μεταφέρει τη θερμότητα σε τουρμπίνες οι οποίες στη συνέχεια παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

«Η Αφρική και ειδικά η Βόρεια Αφρική έχει τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας οι οποίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες. Η υπεροχή του Μαρόκου στον συγκεκριμένο τομέα ενδέχεται να παράσχει ένα μοντέλο που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν και άλλα κράτη που επιθυμούν να αναπτύξουν τους ενεργειακούς τομείς τους με βιώσιμο τρόπο», δήλωσε στο CNN ο Σαμέχ Μομπάρεκ, ανώτερο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία συμμετείχε στη χρηματοδότηση αυτού του φιλόδοξου πρότζεκτ μέσω της παροχής δανείου ύψους 86 εκ. ευρώ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου