ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσοι καταφεύγουν στη Φινλανδία υπό τον φόβο ότι ο Πούτιν θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο

ρώσοι-καταφεύγουν-στη-φινλανδία-υπό-τ-114575

Ένα νέο κύμα… φυγής παρατηρείται τις τελευταίες ώρες και σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν είναι οι Ουκρανοί που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, είναι Ρώσοι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

Πρόκειται για ανθρώπους που ανυπομονούν να φύγουν από τη Ρωσία, επειδή υπάρχει μια επίμονη φήμη ότι η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί σύντομα να κηρύξει στρατιωτικό νόμο για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο βέβαια το διέψευσε το Σάββατο ο ρώσος πρόεδρος, ωστόσο φαίνεται πως πολλοί πολίτες δεν τον πιστεύουν.

Με τις πτήσεις προς Ευρώπη να έχουν σταματήσει, η μόνη διέξοδος από τη χώρα είναι με αυτοκίνητο: Δηλαδή η διέλευση από αυτά τα σύνορα, ή με τρένο.

Το BBC, που ανέδειξε το θέμα, μίλησε με μια Ρωσίδα που έφευγε για τη Δύση, μια από τις τυχερές που είχαν βίζα για την ΕΕ πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις. Ήταν σε απόγνωση για ό,τι συνέβαινε.

«Δεν γυρνάω όσο κυβερνά ο Πούτιν»

«Οι άνθρωποι στην Ουκρανία είναι ο λαός μας, η οικογένειά μας» λέει στο BBC. «Δεν πρέπει να τους σκοτώνουμε». Θα σκεφτόταν να επιστρέψει, ρωτήθηκε; «Όχι όσο η τρομερή κυβέρνησή μας είναι εκεί. Είναι τόσο, τόσο λυπηρό»

H ίδια μεαρή Ρωσίδα λέει ότι οι περισσότεροι συμπατριώτες της δεν θέλουν αυτόν τον πόλεμο, αλλά κινδυνεύουν να μπουν στη φυλακή αν προσπαθήσουν να αντισταθούν στον Πούτιν.

Στη Φινλανδία, υπάρχει απέραντη συμπάθεια για ανθρώπους σαν τη συγκεκριμένη κοπέλα, όπως ακριβώς υπάρχει για την Ουκρανία και τους κατοίκους της.

Αυτή η συμπάθεια, και ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε άλλους γείτονες, όπως η Φινλανδία, αλλάζει τη στάση της χώρας απέναντι στην παραδοσιακή ουδετερότητά της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η αυξανόμενη πλειοψηφία των Φινλανδών πιστεύει ότι είναι καιρός η χώρα τους να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποκτήσει πρόσβαση στην προστασία που θα έφερνε η ένταξη στη συμμαχία.

Πίσω στο Ελσίνκι, το τρένο από την Αγία Πετρούπολη μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους που ανυπομονούν να φύγουν από τη Ρωσία. Τα περισσότερα τρένα είναι πλήρως κρατημένα, με τις τιμές των εισιτηρίων να εκτινάσσονται στα ύψη.

Το ποσό των χρημάτων που μπορούν να φέρουν οι επιβάτες που φεύγουν από τη Ρωσία είναι περιορισμένο.

Το ρούβλι βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, η ρωσική οικονομία απειλείται από κυρώσεις και την απόσυρση πολλών μεγάλων δυτικών εταιρειών.

«Δεν έχω ζήσει χειρότερα»

Μια άλλη γυναίκα που έχει φύγει από τη Ρωσία, αυτή τη φορά για την Κωνσταντινούπολη, λέει τηλεφωνικά στο BBC ότι είχε τρομοκρατηθεί από την επιστροφή στη ζωή όπως ήταν υπό τη Σοβιετική Ένωση.

«Είμαι 30, δεν έχω ζήσει τα χειρότερα… τις καταστολές, τη μυστική αστυνομία» τονίζει μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο. «Είχα έναν πολύ ξεκάθαρο φόβο ότι αν δεν πρόκειται να πετάξω έξω αυτή τη στιγμή, δεν θα μπορέσω να πετάξω ποτέ».

«Από τη μια πλευρά, φαίνεται ότι αυτή είναι η στιγμή για να φύγεις. Από την άλλη, υπάρχει ένας εύλογος φόβος ότι δεν θα μπορείς να δεις τους φίλους και την οικογένειά σου για -ένας Θεό ξέρει- πόσο καιρό, αν ποτέ ξανά»

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου